Zanimljivosti : Prva država gdje će turisti polagati zakletvu

Kako jedna ostrvska država pokušava da riješi probleme nastale masovnim turizmom…

Povećanje turizma donosi profit, ali ne donosi ništa dobro životnoj sredini. Jedna mala država, tačnije 13. najmanja država na svijetu Palau odlučila je da stane na kraj ovom problemu.

Budući da imaju tek 20 hiljada stanovnika, a godišnje ih posjeti više od 160 hiljada turista, ta brojka je već počela da utiče na okolinu, pa je lokalna vlast  odlučila da uvede u svoju zakonsku regulativu zakletvu!
Naime, svaki putnik koji dođe u Palau na svom pasošu dobiće zakletvu koju će morati da potpiše prije nego što mu se odobri ulazak u zemlju.

“Djeco Palaua, obećavam da ću poštovati ovu zakletvu kao vaš gost, da ću čuvati i štiti vaš predivni i jedinstveni ostrvski dom. Zaklinjem se da ću ga tretirati nježno i istraživati sa sviješću. Neću uzeti ništa što nije moje. Neću škoditi onome što ne škodi meni. Jedini otisci koje ću ostaviti jesu oni koji će se isprati“, navodi se u zakletvi.

A da se vlasti nimalo ne šale sa ovom zakletvom dokazuje i kazna koju će turisti platiti ukoliko je prekrše – milion dolara! 

Palau je arhipelag od oko 200 prirodnih vulkanskih ostrva smještenih u Tihom Okeanu između Japana i Australije. Ostrva su bogata čistim plažama i šumama, a imaju i utočište za morske pse koje je veličine Kalifornije. Takođe, vlasti su zabranile bušenje morskog dna zbog nafte, kao i komercijalni ribolov.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *