Malta : Rusi žele da ponovo izgrade palo čudo prirode

Azurna kapija je bila simbol Malte, mjesto radi kojeg su turisti masovno dolazili, sve do njenog rušenje 2017.godine…

Nakon što je 2017. godine nestala popularna atrakcija na Malti, Azurni prozor zbog snažnih oluja ovo mjesto je ubrzo postalo raj za ronioce.

“Velike bijele stijene sa svježim pukotima i lomljivom strukturom izgledaju više nego impresivno. Mjesto se može i te kako istraživati jer se stijene nalaze od pet do 50 metara duboko“, izjavio je jedan od ronioca koji su imali priliku da vide stijene u novom okruženju.

Stijene su se nekada uzdizale 50 metara iznad mora i tako oblikovale svojevrsni prozor. Gubitak Azurnog prolaza doveo je do velike žalosti među domaćinima, ali i turistima.

Najveća briga bila je očigledan pad broja turista što je i bilo logično jer je Azurni prozor bio jedna od najvećih atrakcija na Malti i njen zaštitni znak.

Ipak, slavni prozor bi uskoro mogao ponovo da se pojavi na istom mjestu. Ruski arhitekta Svetozar Andrejev projektuje vještačku stijenu originalnog oblika od čelika u kojem će se ogledati okolna priroda. U planu je izložbeni prostor na 5,000 kvadratnih metara koji će biti posvećen prošlosti ostrva, a projekat je simbolično nazvan „Srce Malte“.

Izvor : B92.net 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *