Božićni običaji

Božić je širom svijeta poznat kao porodični praznik sreće, kojim se obilježava rođenje Isusa Hrista. Božić, osim vjernika u Crnoj Gori i Srbiji, 7. januara obilježavaju i vjernici u Rusiji, Ukrajini, Siriji, Egiptu, Gruziji, Makedoniji, ali i Etiopiji.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima.

Božićno jutro

Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova, oblači se svečana odjeća i odlazi se u crkvu na Božićnu liturgiju, a ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju riječima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi„.

Položajnik

Jedan od božićnih običaja, kojim započinje ovaj praznik je dolazak položajnika u kuću. Položajnikom se naziva onaj koji na Božić prvi uđe u kuću. Obično je muškarac ili dječak. On čestita domaćinima Božić i blagosiljanjem poželi ukućanima zdravlje i uspješnu godinu. Položajnik simbolički predstavlja mudrace koji su pratili zvijezdu sa istoka i novorođenom došli Hristu na poklonjenje. Domaćica poslije toga posluži položajnika i daruje ga prikladnim poklonom jer na Božić, i za cijelu narednu godinu, donosi sreću u kuću.

Česnica

Rano ujutru na Božić domaćica mijesi tijesto od kojeg peče pogaču česnicu. U nju se stavlja metalni novčić (zlatni, srebrni, ili običan). Kada je pečena, iznosi se na sto na koji je postavljen Božićni ručak. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom, i potom lomi na onoliko djelova koliko ima ukućana. Po narodnom vjerovanju, onaj ko dobije dio u kome je novčić – biće srećan cijele godine.

Božićni ručak 

Prvog dana Božića ne odlazi se nigdje iz kuće, već porodica na okupu uživa u ručku i toploj porodičnoj atmosferi. Božićni ručak je prvi mrsni obed poslije dugog posta i uvijek je bogat i raznovrstan, ali obilježavaju ga dva neizostavna elementa: česnica i pečenica. Ručak je najsvečaniji trenutak Božića, a božićna trpeza, prema narodnom shvatanju, morala je biti puna i obilna.

Drugi dan

Drugi dan praznika je prilika za posjete rođacima i prijateljima. Treći dan je Sveti Stefan, 9. januar, i tada se iz kuće iznose slama i ostaci badnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *