Italija : Venecija uvodi takse za ulazak u grad

Venecija godinama kuburi sa posledicama masovnog turizma, koliko je to dobro za turizam, toliko je i loše za lokalno stanovništvo i za sam grad… Uskoro će doći do promjena po tom pitanju

Venecija se posjećuje jer je posebna, a prelijepa je da bi se mogla obići za samo jedan dan. Ona se posmatra, ona se diše. Treba je proživjeti jer je posebna – riječi su gradonačelnika Luigia Brugnana. 

Venecija je grad sa oko 55000 stanovnika, a podaci su da dnevno grad posjeti oko 80.000 turista, a od tog broja više od pola čine tkz. jednodnevni gosti. ‘U bilo koje doba nakon 9 ujutro većina ljudi koje se može vidjeti u gradu su turisti. Sve je prilagođeno njima, a lokalne ljude to počinje iritirati’ riječi su nekih od stanovnika ovog drevnog grada. Prema turističkim podacima ovaj grad godišnje posjeti oko 25 miliona turista, od čega je oko 2,5 miliona samo sa kruzera.

Venecija ima ogromnih problema s neadekvatnom infrastrukturom za toliki broj turista. Naime, u centru grada ima samo osam javnih toaleta, a gotovo svi se zatvaraju u 19 sati. U lokalnim novinama često se može vidjeti aktuelne fotografije na kojima turisti mokre u kante za otpad. U gradu se često može vidjeti turiste koji uživaju u ‘pikniku’ na venecijanskim mostovima ili trgovima, premda su za takav prekršaj protiv javnog reda propisane kazne od 50 eura. Klupa na kojima se turisti mogu odmoriti od jurnjave po gradu je premalo.

U Veneciji se za noćenje nudi oko 30.000 kreveta, a cijene lete u nebo pod uticajem stranih kupaca nekretnina koji nastoje zaraditi maksimalno koliko mogu na iznajmljivanju soba u ovom popularnom talijanskom gradu.

Da bi se svemu tome koliko toliko stalo na put gradonačelnik Brugnano pokušao je poslednjih godina da  rastereti masovne posjete Veneciji, jer su se stvarale enormne gužve, zagađenja, problemi… Sjetimo se da je skoro donešen i dekret o zabrani prodaje ikonzumacije sendviča na javnim mjestima. Istorijska je odluka grada koji zahtjeva od posjetilaca da plate ulaz u grad.  Glavna meta usvojene odluke  su oni turisti koji dolaze na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu.

 Taksa će biti dodata na sve vrste karata  : avio, brodske i autobuske.Predviđeno je da cijena bude u rasponu od 2,5 do 5 eura, a postoji mogućnost da to bude i 10 eura u zavisnosti od sezone, kako bi se ograničio masovni turizam koji guši grad. Primjena takse kreće od narednog ljeta.

Grad očekuje oko 50miliona eura od takse prve godine, a novac će se uložiti u zaštitu grada, njegovo čišćenje, infrastrukturu itd…

Izvor : ilgiornale.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *