Tivat – glamur, priroda i kultura

S kopna, mora ili vazduha – Tivat je grad kome se vraćete.

Grad na moru u koji se stiže iz tri pravca – sa mora, druma i vazduha…
Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice, uvale i brojne plaže. Dužina obale od Veriga do Krašića iznosi oko 30 000 m2. Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX v. kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Do izgradnje Arsenala zemljišni posjedi u Tivtu su uglavnom bili u rukama feudalne vlastele Prčnja, Perasta, Dobrote i Kotora.
Danas je Tivat moderan grad orijentisan na razvoj turizma.
Svojim položajem u Bokokotorskom zalivu, uvalama, sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko, poznatom plažom Pržna, marinom Porto Montonegro, Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.

Pitali smo TO Tivat što možemo očekivati ove godine…

  • Kako Opština Tivat dočekuje novu turističku sezonu?

U Opštini Tivat se uspješno realizovao početak nove turističke sezone, uprkos vremenskim prilikama koje nam nisu bile naklonjene u prethodnom mjesecu. Jun u Tivtu donosi lijepo vrijeme, a samim tim i dobre statističke podatke, kao i dobro raspoloženje. Opština Tivat, zajedno sa Turističkom organizacijom Tivta i turističkom privredom je, kao i svake godine, napravila dobru pripremu kada je riječ o vizuelnom identitetu grada, dočekujući posjetioce sa uređenim ulicama, zelenim površinama, plažama, smještajnim kapacitetima kao i bogatim kalendarom dešavanja za sezonu 2019.godinu.

  • Imate li tačan podatak koliko Tivat ima smještajnih kapaciteta (hoteli, apartmani), restorana…?

U periodu od 01.01.2019. do  31.05.2019.godine registrovano je 69 novih pružaoca usluga smještaja u domaćinstvu odnosno registrovano je 393 novih ležaja, tako da je sada ukupno registrovano 724 pružaoca usluga smještaja u domaćinstvu na teritoriji opštine Tivat.

Osim mora što još Tivat može ponuditi gostima koji izaberu vaš grad za odmor ?

Tivat kao grad koji ima izuzetan geografski položaj može se pohvaliti obiljem sunčanih dana, te svojim gostima nudi širok spektar mogućnosti. Pored aktivnog i seoskog turizma posjetioci mogu uživati u ljepotama luksuznih marina Porto Montenegro i Luštica Bay. Kulturno istorijska ponuda grada je nezaobilazna pa bismo izdvojili posjetu muzejsko etnografskoj zbirci i galeriji Tivat, srednjovjekovnom ljetnjikovcu Buća, gradskom parku, ornitoloskom rezervatu Solila, ambijentalnoj cjelini Gornja Lastva, koji će osim mora gostima upotpuniti cjelokupnu sliku našeg grada.

  • Koliko su gosti zadovoljni boravkom u Tivtu?

Da su gosti u Tivtu izuzetno zadovoljni svojim boravkom i sadržajima koje Tivat nudi potvrđuje činjenica da se broj istih povećava iz godine u godinu. Zanimljiv je podatak da se stari gosti uvijek iznova vraćaju, a prema podacima anketa koje se kontinuirano sprovodi na teritoriji opštine Tivat, zadovoljstvo gostiju ogleda se u visokim ocjenama u svim ponuđenim kategorijama među ispitanicima.

  • Izdvojite nam 5 stvari koje se obavezno moraju posjetiti u Tivtu?

Tivat je grad koji obiluje brojnim zanimljivim i kulturnim sadržajima, od čega bismo izdvojili:

Srednjo vjekovni ljetnjikovac Buća sa etnografskom zbirkom, obilazak crkveSv. Mihaila i aktuelne izložbe u galerijiBuća.

Obilazak luksuznog nautičkog naselja Porto Montenegro sa posjetom Zbirci pomorskog nasljeđa i podmornice, uživanje u koncertima na Synhro sceni, kao i jahting klubu PM i otvorenom bazenu.

Ambijentalna cjelina GornjaLastva – posjeta ruralnog područja uz obilazak crkve Sv.Marije i  starog mlina za masline, zatim uživanje u pješačkim stazama, prelijepoj prirodi i pogledu na Tivatski zaliv, kao i koncertima klasične muzike u suton i svitanje, te pučkoj lastovskoj fešti koja se održava svake prve subote u avgustu mjesecu.

Prirodni rezervat Solila – ornitološki raj za sve ljubitelje prirode i posmatranja ptica (birdwatching).

Obilazak luksuzne marine Luštica Bay sa plažom i svim pratećim sadržajima, a za ljubitelje aktivnog turizma tu su streličarstvo, jedrenje, golf tereni, namjenski označene pješačke staze.

 

  • Odavnina je Tivat prepoznat kao odredište kulture, kakva su dešavanja u toku ljetnjih mjeseci? 

Tivat već duže vrijeme predstavlja sinonim za središte kulturnih i zabavnih dešavanja i prepoznat je kao Event destinacija. Ove godineTuristička organizacija opštine Tivat u saradnji sa mnogim subjektima u gradu objedinila je u svom kalendaru dešavanja koja se organizuju na cijeloj teritoriji opštine Tivat. U pomenutom kalendaru nalaze se brojni koncerti (pop, rock, jazz…), klapske večeri, sajmovi i izložbe suvenira, vina i tradicionalnih proizvoda, regate, karnevalske svečanosti, pučke fešte, IN Art festival uličnih performera, festival Mediteranske note i Purgatorije, kao i etno festival i World Music Festival itd. Ono što je inovacija ove sezone jeste pojam #tivtovanje / #tivting, koji se odnosi na uživanje Tivta i uživanje u Tivtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *