Ulcinj – Sve je spremno za sezonu

Ulcinjani su dokazani turistički radnici, odlični ugostitelji i vrijedni domaćini, a u turizmu je čovjek najvažnija karika za uspjeh.

Svojim položajem Ulcinj zauzima krajnji južni dio Jadranskog primorja, a nalazi se u jugoistočnom dijelu Crne Gore. Južnim dijelom izlazi na Jadransko more, a istočnim dijelom protiče rijeka Bojana. Ulcinj leži na otvorenom moru, naspram Otrantskih vrata. Predio na kojem je grad nastao i na kojem se i dalje razvija veoma je brdovit.  Sa blizu 20 km plaža, od toga 15 km finih piješčanih, maslinjacima od oko 88.000 stabala, ljekovitim svojstvima pijeska, blata i mineralne sumporne vode, Ulcinj predstavlja respektabilan ekonomsko-turistički potencijal za razvoj turizma (elitnog, nautičkog i zdravstvenog). Brojni parametri pokazuju da sezona lagano startuje, iako ljeto još zvanično nije ni počelo.

Razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Ulcinj gospodinom Fatmir Gjeku-om, i evo što turistički poslenici očekuju od ove sezone

Kako Opština Ulcinj dočekuje novu turističku sezonu?

U Ulcinju sezona tradicionalno započinje 1. maja, jer tada imamo prvi veliki talas gostiju. U tom periodu se organizuje niz manifestacija, pa u špic sezone naši turistički radnici, komunalne službe i preduzeća lagano ulaze. Dakle, pripreme su i ove godine na vrijeme obavljene, iako će i problema biti, ali će se oni u hodu rješavati. Ove sezone imamo preduzeće “Parking servis“, pa će saobraćaj biti bolje regulisan, decibeli iz restorana i otvorenih šankova će biti više kontrolisani, pa će i buke biti manje, “Komunalne djelatnosti“ obećavaju bolju čistoću, što su sve preduslovi za uspjeh sezone od koje mnogo očekujemo. Jer, sada imamo znatno više kvalitetnijeg smještaja u hotelima, bolje saobraćajnu povezanost, jer je rekonstruisana i zadnja dionica puta prema graničnom prijelazu Sukobin, već je bolja naplata boravišne takse, koja je godinama bila najniža u državi, što nam sve daje nadu da će sezona zaista biti berićetna. I ne manje važno, da će se proširiti na septembar i oktobar.

Sa kojim smještajnim kapacitetima raspolaže Ulcinj?

U Ulcinju ima oko 80 hotela, velikih i malih, broj apartmana je nemoguće utvrditi, a broj ležaja koji se nude turistima još teže. Zvanično, imamo oko 20.000 kreveta, a nezvanične procjene govore da je njihov broj bar pet puta veći. Ono što je izvjesno jeste da se kvalitet poboljšava iz godine u godinu i da se samo putem velikih platformi na internetu nudi oko hiljadu ulcinjskih hotela, apartmana i kuća za odmor.

Osim mora što još Ulcinj može ponuditi gostima?

Priroda je bila izuzetno izdašna prema našem gradu, a njegova istorija od 25 vjekova stvorila je djela trajne vrijednosti. Dakle, tokom odmora u Ulcinju možete dobiti praktično sve što poželite, i to po veoma povoljnim cijenama.  Imamo dakle, i Šasko jezero, rijeku Bojanu, Međurječki kanjon, stare gradove Ulcinj i Šas (Svač), Maslinadu sa najvećim kompleksom starih maslina na Jadranu, široko, plodno zaleđe gdje se proizvodi organska hrana, izvrsnu kuhinju i najbolju uslugu u Crnoj Gori.

Koliko su gosti zadovoljni boravkom u Ulcinju?

Najbolje o tome svjedoči činjenica da imamo veliki broj gostiju koji nam se vraćaju. Posebno stranci. Ulcinjani su dokazani turistički radnici, odlični ugostitelji i vrijedni domaćini, a u turizmu je čovjek najvažnija karika za uspjeh.

Izdvojite nam 5 stvari koje se obavezno moraju posjetiti u vašem gradu

To su prije svega jedinstvena Velika plaža duga 12 km, fascinanantna Ada Bojana – mjesto gdje sve počinje i završava, najveći mrtvi grad na obalama Jadrana -Šas, koji je po legendi imao crkava koliko u godini dana, uvala mira i maslina Valdanos i, naravno, ulcinjski Stari grad, svjedok naše opstojnosti u kojem možete osjetiti 25 vjekova ulcinjske istorije.

Osim mora, plaža i sunca, Ulcinj je poznat kao i destinacija kulture. Što je ove godine spremno iz oblasti kulture ?

Tu je, prije svega, festival “Ljetnja scena”, koji se već decenijama tokom jula i avgusta održava na monumentalnoj pozornici, na Trgu robova, u Starom gradu, ispred Arheološkog muzeja i Kule Balšića. Imamo i “Pjesničku kalimeru”, koja okuplja književnike iz zemalja regiona, kao i manifestaciju “Sajam knjige”, koja će se ove sezone organizovati po 19. put. Biće tu još niz drugih dešavanja, uključujući i smotre folklore balkanskih država, te snimanje nastavka kultne serije “Biser Bojane”. Samo film sa tim naslovom vidjelo je preko 250.000 ljudi koji su se oduševili ljepotama Ulcinja.

Ulcinj će i ove sezone biti destinacija za odmor kako domaćim tako i stranim gostima. Budite i vi dio viševjekovne istorije grada na Jadranu. Upoznajte i osjetite Ulcinj – grad plaža, mora, sunca i maslina. Ulcinj ljubav zauvjek.

 

Turistička Organizacija UlcinjAdresa: Bul. Majke Tereze bb (Zgrada Idea Market)
Tel: +382 30 412 333 Fax:+382 30 412 335
E-mail: [email protected] 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *