Putopis : Kanjon rijeke Škurde

Da li ste znali da u Kotoru gradu postoji kanjon? Ono ne baš u gradu, ali odma tu iza njega nalazi se jedan od najljepših kanjona u Crnoj Gori.

Bezazaleni turisti iz bijelog svijeta koji imaju sreću da uživaju u šetnji stazom koja vodi između sjeverne zidine starog grada Kotora u Bokokotorskom zalivu  i zidom pripitomljenog  korita rijeke Škurde, koja se lijeno vuče svojim kratkim tokom do ušća u zaliv, ne mogu ni naslutiti kakva je to divljakuša na svom putu kroz kanjon. Kanjon Škurde se nalazi iznad bedema  starog kotorskog grada, izlazak iz njega je kod samih zidina ali gledajući ga sa obale teško da možete nešto zaključiti o njemu. Upoznaćete ga tek kada vas primi u svoj kameni zagrljaj a najlakši pristup mu je iz mjesta Krstac koje se nalazi na magistralnom putu Kotor – Njeguši- Cetinje.

Desetak minuta pješačenja planinarskom stazom kroz borovu šumu  dovodi vas do austrougarske brane na kojoj se morate oprostiti sa čvrstim tlom. Naime, sledećih devet sati –  koliko traje prolazak kroz ovaj kanjon, većinom ćete biti na užetu, spuštajući se niz vrtoglave vertikale dok vas Škurda tuče svojim vodopadima po kacigi. Ili ćete plivati kroz basene tople vode da bi vas na njihovom kraju čekala sledeća vertikala.

Obezbjeđenje na vertikalama postavila je još Jugoslovenska narodna armija davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka ali to ne treba da brine. Takozvani spikovi ili pločice u stijenama na kojima se kače karabinjeri i uže su u odličnom stanju a iskusni vodiči kroz Škurdu ništa ne prepuštaju slučaju. Na svakom absajlu (spuštanju užetom) oni će pored glavnog postaviti i jedno, takozvano rezervno sidrište koristeći prirodu:izbočine u stijenama ili šuplju stijenu , rijetko drveće i slično tako da ako jedno popusti drugo sigurno neće.

Škurda je prohodna tokom cijele godine osim u vrijeme izuzetno obilnih kiša kada dobije bujični tok i kada je kanjon nemoguće proći. Za razliku od kanjona Nevidio voda u Škurdi je topla tako da ćete nerijetko imati društvo vodozemaca u njenim jezercima.

Kanjon je nastao glacijalnom erozijom prije više miliona godina kada se voda sa glečera čija je temperature bila ispod nule strahovitom brzinom stropoštavala niz krečnjačke padine Lovćena bušeći ih kao da su od sira i praveći fantastične oblike.

Donji dio kanjona je najatraktivniji. Na pojedinim mjestima imate utisak da ste u pećini toliko su vrhovi kanjona primaknuti jedan drugom. Strmi tobogani odjednom skreću u najnemogućijim pravcima, dok mahovina na pojedinim vodopadima daje zelenu boju koja u kontrastu sa krečnjakom stvara neponovljiv utisak. Nakon dvadeset šest vertikala izgubite pojam o vremenu ostaje samo divljenje kanjonu i kotorskom zalivu, koji je sve vrijeme tu ispod vas skoro da možete baciti kamenčić u njega, ali Škurda vas čvrsto drži u svom zagrljaju, i sve se mora odraditi polako, dok se odjednom, kao da se budite iz sna,  ne nađete na uskom ravnom zemljištu kod starog grada.

Tekst : www.prozorme.wordpress.com

Fotografije : montenegro-canyoning.com

Ukoliko želite da osjetite avanturu i čari ovog kanjona a i ostalih crnogorskih kanjona obratite se Montenegro Canyoning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *