Posjetite Akvarijum Boka

Kotor je dobio u svojoj ponudi dobio nešto sasvim novo. Naša preporuka je da obavezno posjetite Akvatorijum Boka.

Ponuda Kotora od skoro je bogatija za jedan poseban objekat a to je Akvarijum Boka koji je jedini javni akvarijum u Crnoj Gori. Akvarijum izgrađuje javnu svijest i djelovanje za zaštitu vrsta i staništa Jadranskog mora, aktivno doprinosi raznim rješenjima za očuvanje i služi kao uzor.


Akvarijum Boka ima 18 tankova podijeljenih u četiri izložbene cjeline: (1) Svjetsko more i Mediteransko more, (2) Jadransko more i Južni Jadran, (3) Bokokotorski zaliv i (4) tropska mora.

Institut za biologiju mora u Kotoru (IBM) je jedina institucija na južnom Jadranu koja se bavi istraživanjem, zaštitom i očuvanjem morskog biodiverziteta i vodnih slivova. Pre trideset godina formirana je specijalizovana laboratorija sa infrastrukturom za uzgoj i proučavanje biologije i ekologije morskih i slatkovodnih organizama (akvarijumi, kružni bazeni, hladne sobe, itd.). Međutim, ovaj dio IBM-a više nije funkcionalan i bez obnove njegova daljnja upotreba u istraživačke i javne svrhe nije moguća.

Centar za očuvanje morskog biodiverziteta „Akvarijum Boka“ sa dvije cjeline: javni akvarijum i spasilački centar za divlju floru i faunu mora, jedinstvena je institucija u Crnoj Gori koja objedinjuje istraživanja i obrazovanje za promovisanje i praktikovanje efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

Akvarijum izgrađuje javnu svijest i djeluje za zaštitu vrsta i staništa Jadranskog mora, a takođe i aktivno doprinosi raznim rješenjima za očuvanje i služi kao uzor. Uspostavljanje Centra je posebno važno sa aspekta otvaranja mogućnosti za bližu saradnju nauke i privrednih subjekata, posebno onih koji se bave ribolovom, kao i akvakulturom, proizvodnjom ribe i morskih proizvoda. Spasilački centar razvija kapacitete u Crnoj Gori za spašavanje ugroženih morskih vrsta. Centar u cjelini jača poziciju Crne Gore u pogledu regionalne i međunarodne naučne saradnje u oblasti očuvanja bioloških resursa vodenih ekosistema. I što je najvažnije, akvarijum podstiče ljude da djeluju u zaštiti morskih vrsta.

Akvarijum se nalazi u Kotoru, na šetalištu Plagenti, radno vrijeme je od srijede do nedelje u periodu od 11 do 19 časova, a cijene ulaznica možete pogledati na sledećem linku : ULAZNICE

Zahvaljujući gospodinu Ranku Marašu možete uživati u foto galeriji iz Akvarijuma Boka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *