Gorska trpeza – tradicionalna jela

Da li znate šta su to jardum, ira, lećenik, potoplika, mafiši … ?
E evo vam odgovori na ta pitanja u nečem zanimljivom što se zove Gorska trpeza

Sa velikim zadovoljstvom predstavljamo jednu publikaciju koja je odavno zaslužila da ugleda svijetlost dana. Odavnina je Crna Gora poznata kao turistička destinacija, kao zemlja bogata prirodnim ljepotama, kao jedan biser Mediterana koji svojim gostima ima šta da ponudi. More, jezera, rijeke, planine sve tu na jednom prostoru. A ono što svaku zemlju čini zanimljivom turistima je i kuhinja. Ona domaća, nacionalna. Pisali smo već o nekim našim specijalitetima pokušavajući da kako domaće stanovništvo a tako i strance upoznamo sa gastro ponudom naše zemlje.

Regionalna razvojna agencija/RDA Bjelasica, Komovi, Prokletije  sa svojim partnerima predstavila je javnosti nešto što se zove GORSKA TRPEZA.

“Sad je trenutak da se oda priznanje svim našim ženama kroz istoriju koje su kreativno smišljale kako da od ograničenih namirnica pripreme kvalitetne obroke svojoj familiji! Dakle, upravo njihovi recepti, uobličeni u publikaciji Gorska trpeza, su doprinijeli da ova publikacija dobije 2. mjesto u kategoriji Najbolji među najboljima na cijelom svijetu, ali i 1. mjesto u kategoriji Gastro turizam! Zato će naša Gorska trpeza biti izložena u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj u naredna 4 mjeseca, kao dio postavke koja se bavi temom svjetskog kulinarskog nasleđa. I zato ćemo mi otputovati u Pariz u novembru da primimo ove nagrade!

Zahvalnost našim partnerima i donatorima koji su ovaj poduhvat podržali, a donatori su EU kroz CBC Montenegro Albania, kao i EBRD/FAO za durmitorsku regiju, dok je ko-finansiranje stiglo od Ministarstva javne uprave. Naročito se zahvaljujemo svim saradnicima koji su doprinijeli da iz našeg malog ćoška svijeta izađe publikacija koja je privukla pažnju i zavrijedila poštovanje svjetskih gastro eksperata! A tim koji je učestvovao u radu na ovoj publikaciji predstavljaju:
Žene iz ruralnih predjela planinske Crne Gore – koje su sa nama podijelile recepte. Ima ih mnogo i nemamo mjesta da ih sve pomenemo
Snežana Zečević – koja je koordinirala kompletan tim i aktivnost pripreme kuvara, i prikupljala recepte iz sjeveroistočne Crne Gore
Ivan Mališić – koji je prikupljao recepte i priče iz durmitorske regije
Jelica Pešić – profesionalna kuvarica koja je adaptirala recepte i pripremila za fotografisanje sva jela koja se nalaze u kuvaru, u čijem se restoranu u Beranama mogu isprobati sva ova jela
Sonja Živaljević – koja je pripremila većinu tekstova o jelima, namirnicama i gastronomiji našeg podneblja
Jelena Krivčević – koja je osimislila koncept publikacije i pomogla u pisanju tekstova
Jovan Nikolić – koji je fotografisao sva jela i dizajnirao publikaciju na način da bude atraktivna i odslikava duh naše gastronomije
Peter Stonelake – koji je preveo publikaciju na engleski jezik, a to nije bilo baš lako
Štampariji Art grafika – koja je štampala naš kuvar i dala mu finalnu formu
Kao i ostatak tima Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije koji je na razne načine pružao podršku u cijelom ovom poduhvatu.
Hvala i seoskim domaćinstvima na gastro ruti Gorska trpeza koja nude jela iz ovog kuvara svojim gostima, kao i hotelima i restoranima koju su slali svoje radnike na obuku za pripemu ovih jela, i uvrstili dio ovh recepata u svoje jelovnike. Sada vam je jasno da niste pogriješili, i da je prava stvar gostu ponuditi baš skrob od kopriva!
Digitalna verzija kuvara, kao i sve tačke na gastro ruti se mogu naći na sajtu www.montegastro.me: A mi vam se javljamo fotografijom iz Pariza kad dođe vrijeme, a u međuvremenu se nadamo i da će neko od naših iz dijaspore obići muzej Alfreda Nobela i poslati nam sliku da vidimo kako se u velikom društvu snalazi naša Gorska trpeza”.

Dobro došli na gastro rutu Gorska trpeza!

Vodimo vas putevima ukusa i mirisa tradicionalnih planinskih jela i proizvoda, kod porodica koje još uvijek čuvaju stare recepture prenešene sa koljena na koljeno, i koje će sa zadovoljstvom sa vama podijeliti umijeće pripreme ovih specijaliteta. Ova ruta povezuje sjever Crne Gore, i vodi vas kroz tri fantastična nacionalna parka Biogradska Gora, Prokletije i Durmitor. Specifični biodiverzitet ovog područja, i vješte ruke domaćica su dali pečat gastronomiji ovog kraja, u šta ćete se i sami uvjeriti.

Jela koja ćete probati kao i tipične planinske proizvode sa naših porodičnih gazdinstava nećete lako naći u ponudi u drugim krajevima Crne Gore. A mi vam preporučujemo da sve to isprobate na mjestu nastanka, gdje put nekog proizvoda možete svojim očima vidjeti – od pašnjaka, voćnjaka ili njive do trpeze. Potrudili smo se da za vas odaberemo porodice specifične po raznovrsnim proizvodima, kao i po lokaciji na kojoj se nalaze, kako biste tokom svog putovanja ne samo uživali u vrhunskoj hrani, već i vidjeli neke od najljepših pejzaža u Crnoj Gori. Ako ste sladokusac, ovu rutu možete preći kompletnu, a možete je kombinovati sa nekom drugom trasom kojom ste naumili da idete – Via Dinarica, Peaks of the Balkans, panoramski putevi, ili bilo kojom drugom aktivnošću u ovoj zoni. Vodite računa da domaćinstva nisu isto što i restorani, i kod njih se morate najaviti, da bi domaćini isplanirali vaš boravak i uklopili ga sa svojim drugim obavezama. A ako vam je stalo da isprobate neka od tradicionalnih jela u nekom od naših hotela ili restorana, onda treba da znate da je jedan broj njih prošao obuke za pripremu tradicionalnih jela, i spisak tih restorana je na kraju ovog teksta.

Mi ćemo vam predstaviti par jela koja predstavljaju dio naše tradicije i kulture.

Sredinom 19. vijeka, engleski arheolog Gardner Vilkinson je zapisao: „Siromaštvo Crne Gore je svakako velika prepreka njihovoj civilizaciji, ali uza sve to oni nisu ni štedljivi ni sebični. Dok sam putovao po unutrašnjosti zemlje, siromašni svijet je često istrčavao iz svojih kućeraka da me ponudi voćem ili ma čim što su imali.“
Objasnili su mu: „Ovo činimo da bismo vas ugostili. Mi smo kod kuće, a vi ste strana”.

Da li znate šta je to LEĆENIK ?

Postoje predrasude da je planinska kuhinja zasnovana na mesu. Lećenik je dobar primjer hranljivih i izuzetno zdravih jela koja se, na jednostavan način, pripremaju na planinskom području a mogu da zadovolje potrebe vegetarijanaca.
Livadsko zelje se, kako mu i ime govori, može naći na livadi, a kome su livade daleko može da koristi i spanać.
Kao i drugo povrće, spanać se gaji u manjim baštama, na okućnicama i najvećim dijelom je organski. U selima ili prigradskim naseljima nema potrebe za upotrebom pesticida, u okruženju nema industrije ni zagađivača. I zemlja i voda i vazduh su čisti.
Zdravije ne može biti.

Sastojci za 4 osobe: 1 kg pšeničnog brašna (ili 500 g pšeničnog i 500 g kukuruznog brašna), 1/2 kg livadskog zelja ili spanaća (ili praziluk i mladi luk), 5 jaja, 1 l varenike, 2 dl ulja, 200 ml kisjele pavlake, 250 g sira, so po ukusu.
Umutiti jaja, dodati vareniku, ulje, pavlaku i sir. Spanać oprati, osušiti, isjeckati i dodati u pripremljenu smjesu. Dodati brašno i ujednačiti masu.
Pleh podmazati uljem, zagrijati u rerni na 200 stepeni, i u zagrijan pleh sipati smjesu i peći na 200 stepeni oko 45 minuta.

Prirodni lijek – JARDUM


Sastojci za 4 osobe: 2 litra ovčije varenike, 2 kašičice soli
Ovčije mlijeko posoliti, staviti da prokuva i miješati dok se ne zgusne.
Katunski specijalitet
Najbolji jardum se sprema tek od Ilindana, 2. avgusta. Ovce su na katunima, visoko, a od trave
koju tada pasu mlijeko im dobije najveću gustinu. Iako se čini da je priprema jednostavna, potrebno je malo iskustva da bude savršen.
Ljudi koji žive na planini, posebno u danima težih poslova kao što je kosidba, uživaće u ovom eliksiru bez problema. Daće im svu potrebnu energiju. Ostali, ako pretjeraju, mogu imati problema sa dijarejom. Dakle, za početak dovoljna je manja čaša ovog čistog ovčijeg punomasnog, jakog mlijeka. Miris jarduma teško je uporediti sa bilo čim. Vasojevići smatraju jardum svojim specijalitetom,
ali se on sprema i na Pešteru i drugdje. Riječ jardum je turskog porijekla i znači pomoć. Prema magistru farmacije Vasu Labudoviću, koji je u Milanu dobio nagradu za naučni rad o jardumu, jardum je lijek za potenciju.

A za sve ostale recepte jednostavno posjetite saje www.montegastro.me  

1 comment

  1. zorica kovacevic

    Postovani,

    Kako mogu da kupim kuvar Gorska trpeza?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *