Najava : IX Salon vina MonteVino Podgorica 2019

Deveto izdanje najkvalitetnijeg i najvećeg vinskog događaja u Crnoj Gori, ali i ozbiljno pozicioniranog u
vrh liste najvažnijih u regonu –MonteVino održaće se 15. i 16. marta u hotelu Hilton.

Deveto izdanje najkvalitetnijeg i najvećeg vinskog događaja u Crnoj Gori, ali i ozbiljno pozicioniranog u vrh liste najvažnijih u regonu – MonteVino održaće se 15. i 16. marta u hotelu Hilton. Na pragu decenije postojanja Montevino koji organizuje Nacionalno udruženje sommeliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije, Ministrstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i održivog razvoja, Glavnog grada Podgorica i Turističke organizacije Podgorice će imati ove godine najluksuznije izdanje – očekuje nas istinski vinski spektakl. Na 9 izdanju salona Montevino 2019 posjetioci će moći da probaju 600 vina 125 vinarija (22 crnogorske ), iz 16 država.

Uvod u MonteVino 2019 je 12. marta u 17h Masterclass – Bordeaux inside out koji počinje u 17h (Hotel Hilton Podgorica-sala Ksenija) u saradnji sa Mr. Louis de Bonnecaze iz Bordeaux-a. Na tom masterclasu probaće se izuzetno probrana i cijenjena vina čuvene etikete iz Bordoa. Takođe 12. marta u 19h na istommjestu Ljubica Radan, predsjednice Vinske Akademije Srbije, enologa i internacionalnog ocenjivača vina održaće predavanje o ocjenjivanju vina na svjetskim takmičenjima, tokom predavanja će se probati i nekoliko vina koja su osvojila nagradu na nekom od poznatih svetskih ocjenjivanja. 13. marta od 17 h je masterclass “Istarska vina koja su osvojila Evropu” – Damjanić, u isto vrijeme biće i radionica „The Power of Terroir through the Wines of Tikveš“ na kojoj će pričati enolog Nikola Kuzmanovski, istog dana održaće se i radionica “Svjetska priznanja za bijela vina Kompanije 13.jul-Plantaže” koje će predstaviti i direktorica Razvoja Vesna Maraš i direktor Proizvodnje Bojan Gašović.
„Monte Vino ima misiju da kroz elitnu manifestaciju salona izuzetnih vina afirmiše upravo na tom nivou crnogorske vinarije, mislimo prvenstveno one koje potpadaju pod kategoriju „male“. Upravo one imaju izuzetnu priliku da na ovom događaju njihova vina ocjenjuju najbolji sommelieri i enolozi iz čitavog svijeta.

Neka vina su se na nekom od prethodnih 8 izdanja MonteVina upravo lansirala na tržište zahvaljujući našem ocjenjivanju gdje je istaknut i zabilježen njihov kvalitet. Sve se to radi s ciljem da se obogati „ukus“ crnogorske originale vinske priče i svijetom pronese popularnost vina ovog podneblja. I ove godine će ocjenjivanje crnogorskih vina raditi žiri sačinjen od najeminentnijih vinskih sudija iz Evrope koji su veliki izazov i za novinare koji će biti prisutni na događaju.“ – poručuje iz Nacionalnog udruženja sommeliera Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *