Drugi pišu : Podgorica nova evropska prijestonica

Putovanje kako bi otkrili Podgoricu, novu prijestonicu na Balkanu

Kako je Francesca Masotti novinarka specijalizovanog portala thetravelnews.it doživjela Podgoricu, pročitajte u nastavku .

Podgorica nije među najpoznatijim glavnim gradovima Evrope, ali je savršeno mjesto za one koji su umorni od uobičajenih destinacija i koji žele otkriti nove destinacije, daleko od gužve. Glavni grad Crne Gore, za razliku od naselja duž obale zemlje, jedna je od najmanjih turističkih destinacija na Balkanu i nudi atrakcije bez velikih gužvii posjeta turista, kao i priliku za zanimljive izlete izvan grada. Tu je i Stara varoš – stara urbana cjelina sa Sat kulom, kućama iz otomanskog perioda, koje su se uklopile u socijalistički stil gradnje u okruženju, kao i novim modernim staklenim zgradama.

Među njima, Capital Plaza, novi komercijalni, društveni i gastronomski centar grada, simbol nove Podgorice, u kojoj se nalaze restorani, barovi, fitness centar i spa, organska prodavnica, Hard Rock Café i Centerville Hotel & Experiences. Hotel, smješten u prekrasnoj futurističkoj staklenoj zgradi, minimalistički stil, elegantan s elementima urbanog dizajna i mekim. Centerville je idealno mjesto za boravak dok ste u gradu, ne samo zbog svog prekrasnog i luksuznog smještaja, već i zbog svog strateškog položaja u blizini centra grada, aerodroma i glavnih atrakcija u blizini glavnog grada. U hotelu se nalazi i jedan od najboljih restorana u Crnoj Gori, salon, i najekskluzivniji lounge bar u glavnom gradu – Living Room.

Drugi simbol moderne Podgorice je Millennium Bridge, spektakularan most izgrađen 2005. godine kojeg su projektovali slovenačka firma Ponting i inženjer Mladen Ulićević, koji zbog svoje arhitekture podsjeća na djela najpoznatijeg španskog arhitekte Santiago Calatrave.

Savjet: nemojte samo hodati po njemu, nego idite, po mogućnosti u sumrak, na obližnji Moskovski most kako biste mu se divili u svoj veličanstvenosti. Govoreći o veličini: ne propustite posjetiti hram Hristovog vaskresenja, jednu od najvećih crkava u cijeloj balkanskoj regiji, a u drugom dijelu grad je najstarija crkva u Podgorici crkva Svetog Đorđa u podnožju brda Gorica.

www.hramvaskrsenja.me

Iz Podgorice vrijedi organizovati neke posjete u okolini. Na oko sat vremena vožnje udaljen je manastir Ostrog, prekrasna građevina smještena u stijeni iznad doline rijeke Zete, koja je najvažnija bogomolja u Crnoj Gori i privlači brojne hodočasnike iz cijele zemlje, i inostranstva. Oni koji više vole mjesta za prirodu moraju obići Skadarsko jezero koje Crna Gora dijeli sa susjednom Albanijom, gdje lokalni organizatori putovanja organiziraju mnoge zanimljive izlete. Napokon, za opuštanje, možete rezervisati degustaciju u podrumima Plantaža, odmah izvan Podgorice, i isprobati izvrsna vina. Znate li da je ovo najveći vinograd u Evropi? Nema boljeg načina da se završi putovanje u ovoj zemlji pun iznenađenja nego čašom dobrog vina u ruci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *