Miloš Karadaglić za wanderlust.co.uk – Ljepote Crne Gore

Miloš Karadaglić za britanski portal wanderlust,co.uk preporučuju njegova omiljena mjesta u Crnoj Gori

Nagrađivani klasični gitarist  Miloš Karadaglić, preporučuje najljepša, relaksirajuća I inspirativna mjesta u svojoj domovini…

1. DURMITOR

Jadranska obala je uvjek zauzeta, posebno tokom ljeta, tako da za svoj mir i uzivanje u prirodnim ljepotama uvjek idem na sjever u planine.
Crnogorske planine su upečatljive, Durmitor je nevjerovatno inspirativan, a Crno jezero me uvjek podsjeti koliko bismo morali biti zahvalni prirodi što imamo to prelijepo i veličanstveno jezero.
Oko Durmitora postoji više malih jezera, od kojih je svako nevjerovatno i vrijedno je truda da se dođe do njih. Hodanje od jednog do drugog po sunčanom danu je jedno od stvari koje volim da radim i u kojima uživam.
Obavezno probajte domaću hranu. Teška je,ali je veoma ukusna, moja preporuka je kačamak, to je naša verzija palente, samo više kako velika krupna sestra palenta. Preukusno je.

2. SKADARSKO JEZERO

Nalazi se na samo 20km južno od glavnog grada Podgorice. Sami grad je za vrijeme drugog svjetskog rata doživio strahovita bombardovanja ( 68puta je bio bombardovan ) tako da na žalost tu nije ostalo ništa istorijski zanimljivo. Međutim priroda koja okružuje grad viđe je nego što to nadoknađuje. Moja porodica I ja često uskočimo u auto i  odemo na ručak u Rijeku Crnojevića, u prelijepom ambijentu restorana sa divnom terasom. Jezerska riba je nevjerovatna ukusna kad je samo pržena…
Ako vas put nenese da dođete u Rijeku Crnojevića preporučujem vam da iznajmite jedan čun i krenete niz rijeku. Rijeka je prekrivena cvjetovima lotosa, i polako se širi prema jezeru… Planinski vrhovi koji izviru iz jezera oko svake krivine rijeke vrijedne su kao Tarnerova slika. Nikad se ne umorim od tog pogleda. To je senzacionalno.

3.BOKOTORSKI ZALIV – ROSE

Instagram : @bokipava

Bokokotorski zaliv i stari grad Kotor već su nadaleko poznati. Perast sa svoja dva mala ostrva sa crkvama isto tako. I sa pravom, ali tu postoji jedno mjesto sakriveno kao dragulj zaliva – Rose. Malo mjesto uz samu obalu sa prelijepim kamenim vilama. On ima nešto posebno, ne postoje guzve kao što su recimo u Perastu, mjesto je mirno, iz njega se pruža prelijep pogled na zaliv… Do njega je najbolje doći brodom iz nekog od obližnjih gradova.

4.CETINJE I LOVĆEN

Instagram : @mountans.czech

Cetinje je stara prijestonica Crne Gore. Smješteno je između dramatičnih planina ( u Crnoj Gori je sve dramatično) I ima toliko šarma. Kad je dan sunčan cijeli grad je napolju na šetalištu – ljudi šetaju, razgovaraju piju kafu… Tu je i izletište Ivanova korita, prirodni rezervat, planinu Lovćen ( crnogorski Olimp ) i maleno živopisno selo Njeguši. Njeguši su jedno od najautentičnijih sela u zemlji i lutajući ulicama sela imaćete osjećaj da ste se prošetali vremenom. Selo je poznato i po pršuti koja se suši na vazduhu kao i siru koji se čuva u ulju. Jedan japanski časopis svojevremeno je proglasio pršut i sir koji se pripremaju na taj tradicionalni način neprikladan za ljudsku upotrebu. Lično ne mogu ni bez pršute ni bez sira iz ulja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *