HUTER: OVOGODIŠNJA SEZONA NADMAŠILA PRETHODNU

Jedan od glavnih ciljeva, prema riječima Hutera, ne samo Cetinja, već i cijele Crne Gore, je da postane cjelogodišnja turistička destinacija.

Ljetnja turistička sezona je na izmaku, a u Turističkoj organizaciji Prijestonice Cetinje zadovoljni su ovogodišnjom posjetom. Ostvareni rezultati, prema riječima direktora TO Prijestonice Cetinje, Oskara Hutera, pokazuju da je turizam na Cetinju u ekspanziji. Huter u intervjuu za RTV Cetinje govori o ostvarenim rezultatima ove i prethodnih godina, te planovima za naredni period i zimsku sezonu.

Ostvareni rezultati tokom proteklih osam mjeseci, prema riječima Hutera, pokazuju da je turizam na Cetinju u ekspanziji, naročito kada je riječ o izletničkom turizmu.

Imajući u vidu kako fizičke tako i finansijske pokazatelje u tekućoj godini, već sada se može konstatovati da je ovogodišnja sezona nadmašila prethodnu, koja je po mnogim parametrima bila rekordna. Osvrnuću se na brojke koje nam govore da smo u 2017. godini za period januar-avgust imali 83.721 izletnika. Ta brojka u 2018. za isti period je 98.189 što je rast za nekih 17%, dok ove sezone bilježimo 109.453 što je za 12% više nego u 2018. odnosno preko 30% više nego u 2017. godini – kazao je Huter.

Broj ostvarenih noćenja mnogo veći od prezentovanih zvaničnih podataka

U Turističkoj organizaciji Prijestonice Cetinje, međutim, nijesu zadovoljni statističkim pokazateljima koji govore o ostvarenim noćenjima na teritoriji Cetinja. Pored toga što je, kako ističe Huter, evidentiran rast, u TO Prijestonice Cetinje uvjerenja su da je ta brojka na terenu mnogo veća od prezentovanih zvaničnih podataka.

Naime, broj privatnih smještajnih kapaciteta je sve veći što je lako utvrditi već jednostavnim pretraživanjem na vodećim portalima/servisima za oglašavanje privatnog smještaja (booking, air bnb, trip advisor). Činjenica da u Prijestonici raste broj smještajnih kapaciteta raduje i pokazatelj je da je broj turista koji noće na Cetinju sve veći ali nam i govori da je u korelaciji sa registrovanim smještajnim kapacitetima. Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve one koji se bave izdavanjem smještaja da to urade u skladu sa zakonom i važećim propisima. Podaci MONSTAT-a za period januar-jul 2019. godine za broj ostvarenih noćenja u Prijestonici je 28.716 što je za 23% više nego u 2018. kada je broj noćenja za isti period iznosio 23.272 ili 2% manje u odnosu na 2017. godinu (29.411) za navedeni period – istakao je Huter.

Jedan od osnovnih ciljeva je da Crna Gora postane cjelogodišnja turistička destinacija

Događajima u organizaciji Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, posebno tokom ljetnje sezone, radi se, ne samo na turističkoj, već i na kulturnoj promociji našeg grada. Jedan od glavnih ciljeva, prema riječima Hutera, ne samo Cetinja, već i cijele Crne Gore, je da postane cjelogodišnja turistička destinacija.

Povećanje broja turista i turističkog prometa rezultat je strategijskog pozicioniranja naše zemlje u evropskim i svjetskim tokovima. Uvjerenja sam da pored toga što svi gradovi zajedno čine jednu turističku destinaciju se različitim profilisanjem i ponudom se nametnemo kao mjesto koje se jednostavno „mora“ posjetiti. Upravo Cetinje koje baštini 80% pokretnog kulturnog blaga Crne Gore je nezaobilazna adresa za sve one koji iz Crne Gore žele ponijeti impresije identiteta ovog naroda. Manifestacioni turizam je svakako jedan od najznačajnijih pojavnih oblika turističkih kretanja. Smatram da jasnim profilisanjem prilikom odabira smo već poslali određene poruke što je to što na Cetinju možete očekivati, a što ne. Bez obzira da li se u našem okruženju održavaju manifestacije koje su aktuelne i svojom ponudom mogu privući veći broj posjetilaca primarno smo orjentisani na kvalitet. Vjerujemo da je naša uloga i obaveza u emancipatorskom i edukativnom smislu kada su u pitanju generacije koje dolaze – kazao je Huter.

Od događaja koji su obilježili ovu turističku sezonu, Huter izdvaja Montenegro Beer fest, manifestaciju koja je prvi put održana u Crnoj Gori, i to na Cetinju.

Svakako da bih izdvojio Montenegro Beer fest kao jednu od manifestacija koja se po prvi put organizovala u Crnoj Gori, a đe drugo nego na Cetinju. Takođe, koncert sa kojim smo otvorili Ljeto u Prijestonici Muzika na crnogorskom dvoru, zatim Cetinjani svom gradu, koncerti kojima se proslavljaju najslavniji datumi crnogorske istorije ali isto tako i manje priredbe, izložbe i aktivnosti kojima njegujemo najljepše osobenosti ovog grada. Zahvaljujem na konstataciji da ideje koje realizujemo su zanimljive i doprinose promociji Cetinja jer to je jedan od primarnih ciljeva rada Turističke organizacije Prijestonice Cetinje. Važno je naglasiti da je to plod rada svih zaposlenih u našoj Organizaciji uz podršku uprave grada ali i svih naših sugrađana koji prepoznajući naše namjere nerijetko nam znaju biti od pomoći kako u samoj realizaciji, tako i dobronamjernim sugestijama, prijedlozima i slično – istakao je Huter.

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje je već u procesu planiranja zimske turističke sezone, a pored tradicionalnih manifestacija, trudiće se, kako je zaključio Huter, da i nekim novim dešavanjima animiraju, kako sugrađane, tako i turiste koji se opredijele da borave u zimskom periodu na Cetinju.

I. Jabučanin / RTV Cetinje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *