Herceg Novi na listi najboljih primorskih gradova na svijetu

Kompanija za krstarenje “Fred. Olsen Cruise Lines” je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom svijeta i rangirala ih prema parametrima kao što su kvalitet kulturnih atrakcija, broj mjesta na Uneskovoj listi svjetske baštine, popularnost na Guglu i količina heštegova na društvenim mrežama

Kompanija za krstarenje “Fred. Olsen Cruise Lines” je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom svijeta i rangirala ih prema parametrima kao što su kvalitet kulturnih atrakcija, broj mjesta na Uneskovoj listi svjetske baštine, popularnost na Guglu i količina heštegova na društvenim mrežama.

Kulturne prijestonice se predviđaju kao glavni trend putovanja ove i narednih godina, jer putnici žude za novim iskustvima u gradovima koji obiluju bogatom kulturom i istorijom. Međutim, sa toliko mnogo gradova širom svijeta na raspolaganju, koji primorski gradovi su vrijedni vašeg vremena?

Da biste saznali ko zaista posjeduje titulu najbolje primorske kulturne prijestonice svijeta, Fred. Olsen Cruises sprovela je istraživanje u kojem je uporedila preko 117 primorskih gradova širom svijeta i rangirala ih na osnovu broja lokacija svjetske baštine, heštegova na Instagramu, pretraga na Googleu, znamenitosti, muzeja, tura i pozorišta i koncerata.

Ovo je mapa svjetskih gradova koje morate posjetiti, a među njima na visokom 6. mjestu nalazi se Herceg Novi.

Sa toliko kulturnih prijestonica među kojima možete birati, može biti teško odlučiti gdje biste trebali ići da biste doživjeli najbolja iskustva. No, mi smo suzili izbor na najboljih 10 prijestonica kako biste mogli brzo pogledati gdje biste trebali posjetiti:

Svrha istraživanja bila je da se pronađu gradovi koji nijesu potpuno izolovani i koji imaju dovoljno sadržaja, a da se turisti ipak mogu opustiti i biti blizu mora.

Na prvom mjestu je Rejkjavik na Islandu. Slijedi belgijski Briž, koji se našao na listi zahvaljujući svom kanalu koji vodi do mora, iako je 11 kilometara od obale.

Na trećem mjestu je Napulj, italijanski grad poznat po velikom broju atrakcija – od Vezuva i Kraljevske palate do pozorišta San Karlo, pa Monako.

Split je na petom mjestu, a slijede Herceg Novi, Amsterdam, Kejptaun, Dablin i Gibraltar.

 

METODOLOGIJA: Da biste saznali primorske kulturne prijestonice svijeta, Fred. Olsen Cruises analizirao je ukupno 117 najvećih primorskih gradova u svakoj zemlji na osnovu broja lokacija svjetske baštine, heštegova na Instagramu, pretraga na Googleu, znamenitosti, muzeja, tura i pozorišta i koncerata za svaki grad. Svaki grad sa populacijom manjom od 10.000 stanovnika je izostavljen iz rezultata.

Zatim je svakom metričkom podatku dodijeljen bod, uspoređujući broj sa populacijom svakog grada prema World Population Review i Simple Map’s World Cities Database. Zatim je izračunat konačan rezultat od 10 bodova, a gradovi su rangirani od najvišeg do najnižeg rezultata.

A evo i liste od 50 gradova širom svijeta :

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *