Ethno museum Dragine

Ulcinj, crnogorsko primorsko mjesto koje je poznato po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, u poslednje vrijeme dobija na popularnosti kao turistička destinacija. Među brojnim atrakcijama koje ovo mjesto nudi, posebno se ističe mali, porodični etnografski muzej u selu Draginje, nedaleko od Albanije.

 

Ulcinj, crnogorsko primorsko mjesto koje je poznato po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, u poslednje vrijeme dobija na popularnosti kao turistička destinacija. Među brojnim atrakcijama koje ovo mjesto nudi, posebno se ističe mali, porodični etnografski muzej u selu Draginje, nedaleko od Albanije. Ovaj muzej, čiji su osnivači Familija Kovači, je u kratkom vremenskom periodu postao jedan od posjećenijih mjesta u ovom dijelu Crne Gore, a razlog tome je jedinstvena priča koju čuva i prenosi na posjetioce.

Priča o Familiji Kovači i njihovom etnografskom muzeju u selu Draginje brzo se proširila. Ljudi  dolaze iz različitih krajeva da vide ovaj muzej koji je osnovan iz ljubavi prema kulturi i tradiciji Anamalskog područja.

Familija Kovači, koja živi u Draginju, mjestu koje se nalazi u opštini Ulcinj, nedaleko od granice sa Albanijom, već dugo godina se bavi istraživanjem i proučavanjem tradicije i načina života ovog kraja. Nakon godina sakupljanja i čuvanja tradicionalnih predmeta, oruđa, kućnog pribora i narodne nošnje, porodica Kovači je odlučila da sve to prezentuje javnosti i da osnuje etnografski muzej.

Muzej se nalazi u staroj kući Hadži Zenelija, koja je godinama služila kao porodično naslijeđe i mjesto okupljanja porodice Kovači. Sada, nakon obnove, ta kuća je postala muzej u kojem posjetioci mogu vidjeti mnoge stare tradicionalne eksponate karakteristične za selo Draginje i druga sela ovog kraja.

Familija Kovači vodi posjetioce kroz muzej i priča im o svakom eksponatu, dajući im priliku da se upoznaju sa životom i običajima stanovništva ovog kraja. Ali to nije sve, jer posjetioci imaju priliku i da degustiraju tradicionalna jela ovog kraja, koja priprema majstorski Suzana Kovači, domaćica i supruga jednog od članova porodice.

Muzej u Draginji je brzo postao popularna turistička atrakcija, privlačeći posjetioce iz različitih dijelova svijeta. Udruženje “Kuća Nasleđa”, koje vodi ovaj muzej, organizuje različite aktivnosti, spotove i događaje kako bi posjetiocima omogućili da se upoznaju sa kulturom i tradicijom ovog kraja na najbolji mogući način.

Familija Kovači ne samo da čuva tradiciju ovog kraja, već i promoviše turističku ponudu opštine Ulcinj. Njihov etnografski muzej je jedinstveni primjer čuvanja kulturne baštine na ovom području, a ljudi su prepoznali njihovu strast i ljubav prema očuvanju nacionalnog blaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *