Ljetovanje skuplje i do 30% u odnosu na prošlu godinu

Cijene ljetovanja na Crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni biće i za 30% veće u odnosu na prošlu godinu

(Foto: Shutterstock/Vadym Lavra)
Cijene ljetovanja na Crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni biće i za 30% veće u odnosu na prošlu godinu.
Na poskupljenje najviše utiče inflacija koja je u Crnoj Gori prošle godine bila 17,2%, dok su od početka ove godine cijene porasle oko 14 procenata.
U Udruženju izdavalaca privatnog smještaja očekuju da će njihove cijene u glavnoj sezoni biti veće 10 do 30%.
– Na udaru smo još od kovid pandemije. Još se od toga nijesmo oporavili pošto nismo imali nikakve subvencije niti programe podrške. Na taj teret sad treba dodati i inflaciju – kaže Branka Džoganović iz Udruženja za Radio Slobodna Evropa (RSE).
Prema podacima budvanske Turističke organizacije, prosječne cijene u dvokrevetnoj sobi privatnog smještaja će u glavnoj sezoni biti od 20 do 50 eura po osobi, a apartmana za četiri osobe od 50 eura pa na više, u zavisnosti od kategorije i lokacije.
Prema njihovim podacima trenutno je u Petrovcu kod Budve, trokrevetni apartman prosječno 15 do 35 eura, dok je u Budvi ta cijena od 20 do 40 eura.
 
Ima i prošlogodišnjih cijena
No, ima izdavalaca koji poslovnu logiku vide u zadržavanju prošlogodišnjih cijena.
Zoran Dragović iz Petrovca kaže da se treba prilagoditi srednje platežnoj moći gostiju iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i sa Kosova.
– Ne mogu stalnom gostu da kažem: sve je poskupilo pa moram da podignem cijenu 30%. Umjesto toga, moram da ga sačuvam za neko sretno vrijeme i makar polovinu inflacije preuzmem na sebe – kaže Dragović za RSE.
Objašnjava da je njegova poslovna logika “bolje je od deset hiljada izgubiti hiljadu, nego ne dobiti ništa”, jer smatra da vlada “cjenovna stihija”.
Kao primjer navodi da su mu u jednom diskontu ograničili kupovinu mjesečnih zaliha sredstava za održavanje apartmana, s obrazloženjem da se može kupiti samo po dva artikla “kako ljudi njima ne bi švercovali”.
– I tu se vidi da je država izgubila kontrolu nad cijenama. Ne mogu da kuvam sapun da bih oprao što treba, ne mogu svaki dan da idem u Bar da bih kupio dvije boce šampona ili omekšivača kako bih mogao raditi – kaže Dragović.

(Foto: Pixabay.com/hungar0c3l)
Hotelijeri oprezni sa cijenama
U Crnogorskom turističkom udruženju navode da su hotelijeri ove godine podigli cijene za oko deset odsto, te da su i dalje jeftiniji nego konkurencija u Hrvatskoj ili Grčkoj.
– Krenula je sezona, već smo ugovorili poslove i više od toga ne smijemo dizati cijene. Oni koji budu išli sa visokim cijenama će “nastradati” ovog ljeta – kaže za RSE hotelijer Žarko Radulović.
Na području Budve ima oko 140 hotela i u njima će usluge u glavnoj turističkoj sezoni biti skuplje od sedam do dvadeset procenata, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji.
Prosječna cijena po osobi u hotelu sa tri zvjezdice će biti 28 do 46 eura, a u onima kategoriju više od 37 do 140 eura. Noćenje sa doručkom u hotelima sa pet zvjezdica koštaće od 160 do 270 eura po osobi.
Profesor ekonomije i turizma Ivo Županović upozorava da cjenovnu politiku ovog ljeta treba veoma oprezno oblikovati, jer je zemljama euro zone predviđen ekonomski rast od svega 0,7%, a u Njemačkoj i Velikoj Britaniji će imati i negativni predznak.
– Takođe, tržišta Turske, baltičkih zemalja, kao i istočne i centralne Evrope imaće inflaciju, ne kao prošle godine, ali ipak; sve te faktore treba uzeti u obzir ukoliko želimo da imamo realno izbalansirane cijene – kaže Županović za RSE.
Kao primjer navodi da je zbog neadekvatne cjenovne politika u privatnom smještaju, prošle godine taj turistički segment imao 20% manju popunjenost.

(Foto: Pixabay.com/Alexander Grishin)
Turisti o predsezoni
– Bili smo na sjeveru Crne Gore, na Žabljaku, i tamo je izuzetno jeftino, a sada smo sedmicu dana na obali gdje su cijene nešto veće, ali je to za nas i dalje stvarno vrlo povoljno – kaže Susan iz Velike Britanije u anketi RSE.
Boravila je takođe u Hrvatskoj i za Dubrovnik kaže da je “duplo skuplji”.
Olga i Nikolaj iz Moskve borave u tivatskom Porto Montenegro u kojem je ponuda ekskluzivna, pa su i cijene skuplje od prosjeka:
– Restorani i prodavnice su ovdje prilično skupi, ali u gradu ima i jeftinije ponude, tako da nađemo ono što nama odgovara, pa nam cijene nam nisu veliki problem.
Sanja i Ana iz Srbije ne vide razliku u cijenama u Novom Sadu gdje žive, i u Budvi gdje su na odmoru.
– Cijene su ovdje iste kao u Srbiji, nisu ništa skuplje – kažu ove studentkinje.
 
Ponuda za plići i dublji džep
Šarolikost cijena je najočiglednija u ugostiteljskoj ponudi, jer varira zavisno od lokacije i kvaliteta. Udruženje ugostitelja Budve očekuje da će u glavnoj sezoni njihova ponuda biti skuplja desetak odsto nego prije godinu.
U Budvi, najposjećenijem gradu na Crnogorskom primorju, kafa se na Slovenskoj plaži može naručiti već za 1,40 eura dok je u najpoznatijoj gradskoj kafani doručak od 3,5 eura, a pice, salate i pašte 8 eura.
Oni koji se žele počastiti u nekom od restorana u Starom gradu, mogu naručiti lignje, gambore ili hobotnicu za 16 do 20 eura, a ribu prve kategorije za 40 eura po kilogramu.
Klijentele ima i za skupe restorane, poput onih u tivatskom Porto Montenegru gdje cijene prate eksluzivnu ponudu.
Tu poznati kuvari pripremaju ručak ili večeru od šest sljedova za 85 eura, a ima i restorana koji nude gastronomske delicije poput japanske Wagyu govedine koja košta 600 eura za kilogram.

(Foto: Stefan Kostić/Unsplash)
Nove cijene i na plažama
Oni koji tek planiraju budžet za ljetovanje, trebaju uračunati i cijene na plažama.
U prvim sedmicama maja većina zakupaca plaža ne naplaćuje plažni mobilijar (suncobran, ležaljke), ali u njihovom udruženju kažu da će cijene tokom glavne sezone biti veće 10 do 20% nego prošle godine.
To je uslovljeno poskupljenjem radne snage, većim bankarskim kamatama i inflacijom, kaže za RSE Petar Delić iz Ulcinja, koji je preko 20 godina zakupac na Velikoj plaži.
Tu je iznajmljivanje suncobrana sa dvije ležaljke prošle godine koštalo 8 u predsezoni, a sredinom ljeta 10 eura. Plažni baldahini su dnevno iznajmljivani za 10, odnosno 30 eura.
Sve zakupljene plaže na Crnogorskom primoru imaju i dio namijenjen posjetiocima koji ne žele iznajmljivati ležaljke i suncobrane, ili imaju sopstvene.
Plažni mobilijar je na zakupljenom dijelu plaža besplatan nakon 17 sati.
A oni koji preferiraju šetnju gradom u kupaćem kostimu moraju računati na još jedan trošak.
Naime od ovog ljeta će u zoni Starog grada i na ulicama Budve biti zabranjena šetnja u kupaćim kostimima. Oni koji tu odluku ne budu poštovali, platiće kaznu od 200 EUR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *