BESPLATNE ULAZNICE U NACIONALNE PARKOVE ZA SVE OSNOVCE

Važno je da djeca steknu nova znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, da provedu više vremena na otvorenom u zdravoj životnoj sredini.

Učenicima crnogorskih Osnovnih škola, oko 70.000, od sredine aprila biće omogućen besplatan ulazak u pet nacionalnih parkova: Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije. Inicijativu je pokrenulo JPNPCG, zbog važnosti edukacije mladih u vezi sa očuvanjem nacionalnih parkova i zaštitom prirode.

„Želimo da Nacionalni parkovi budu druga učionica gdje će osnovci sticati znanja o najvrijednijoj prirodnoj baštini Crne Gore. Posebno nas raduje što će upravo najmlađi od ove godine imati mogućnost da uz posebno dizajnirane ulaznice, posjećuju, besplatno, naše parkove i na taj način upoznajuvrijednosti zaštićenih područja svoje domovine,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Ideja o ovom projektu nastala je iz želje da podignemo svijest mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti. Važno je da steknu nova znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, da provedu više vremena na otvorenom u zdravoj životnoj sredini.

Podsjećamo, JPNPCG u prethodnom periodu kreiralo je poseban edukativni program za djecu osnovnih škola pod nazivom „Obradujmo prirodu“ u okviru kojeg su formirane edukativne staze, organizovane radionice za osnovce, te štampan materijal usklađen sa školskim nastavnim programima. Takođe, u svim NPCG formirani su Centri za posjetioce u kojima se tokom godine realizuje niz interaktivnih edukativnih radionica u cilju podizanja svijesti mladih o najznačajnijim vrijednostima zaštićenih područja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *