Besplatan ulaz u svih pet Nacionalnih parkova

„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ -Sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. mart 1971.

Povodom Dana planete 22.aprila Nacionalni parkovi Crne Gore pozivaju sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora da posjete nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije, i da uživaju u pješačenju, planinarenju, vožnji biciklima, kajakarenju, krstarenju Skadarskim jezerom, posmatranju ptica i ostalim sadržajima koje nude ta zaštićena područja.

Ulaz u svih pet nacionalnih parkova ovom prilikom biće besplatan.

Pješačke i biciklističke staze, vidikovci i Centri za posjetioce su spremni za doček svojih prvih posjetilaca u predstojećoj sezoni. U cilju očuvanja prirodnih vrijednosti, u nacionalnim parkovima Crne Gore podsjećamo da je u zaštićenim područjima zabranjeno bacanje otpadaka, loženje vatre, kampovanje i logorovanje na mjestima koja nijesu predviđena za to.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Podsjećamo da se Dan planete Zemlje službeno obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *