Ćevapi na 3. mjestu od top 100 najboljih jela na svijetu

Ćevapčići ili ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju. Javljaju se u svim krajevima Balkana, a posebno bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa se razlikuju od mesta do mesta, a često i od veroispovesti koja preovladava u nekom kraju. Mogu se naći i kao vrsta brze hrane u pogači i sa prilozima (najčešće luk i kajmak).

Svjetski atlas hrane (World Food Atlas) objavio je novu listu najbolje pozicionirane hrane na svijetu.

Prema ovom atlasu najbolje jelo na svijetu je Tacos al Pastor koje dolazi iz Meksika, a tu su još i jela sa Filipina na drugom mjestu Crispy pata i Kare Kare.

Ono što je nama posebno drago što je na trećem mjestu jedno jelo koje i mi u Crnoj Gori imamo i rado ga jedemo.

Na 3. mjestu po njima, nalaze se i ćevapi iz Bosne i Hercegovine sa prosječnom ocjenom 4.3.

U opisu je navedeno kako su ćevapi bosanskohercegovački ponos, kao i da su najdraže jelo svih Bosanaca i Hercegovaca, a i komplet Balkana. Dalje pišu kako su napravljeni od faširanog mesa koje se peče na roštilju, nakon čega se služi u mekanom i pomalo grilovanom hljebu zvanom somun ili lepinja.

Istakli su i kako postoji četiri vrste ćevapa, odnosno sarajevski, banjalučki, travnički i tuzlanski, a po korisnicama i komentatorima najbolji su u Sarajevu kod legendarnog Želje.

Ćevapčići ili ćevapi su jelo napravljeno od mljevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju. Javljaju se u svim krajevima Balkana, a posebno bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa se razlikuju od mjesta do mjesta, a često i od vjeroispovesti koja preovladava u nekom kraju. Mogu se naći i kao vrsta brze hrane u pogači i sa prilozima (najčešće luk i kajmak).

Do XX veka nisu korišćene mašine za mlevenje mesa pa se ono seckalo na sitno na panju. Tvrdi se da je to još uvek najbolji način usitnjavanja jer meso ostaje sočnije i ne može da zagori. Kada se uz dodavanje začina umesi masa istiskuje se kroz levak da dobije karakterističan oblik i stavlja na roštilj (skaru) koja je obično ložena ćumurom od bukovog ili hrastovog drveta.

 

Izvor : tasteatlas.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *