100 godina ponosa Herceg Novog – “PVK JADRAN”

Ponos Herceg Novog – plivački vaterpolo klub „Jadran“ ove godine obilježava puni vijek postojanja i uspješnog rada, programom pod sloganom „Prvih 100“.

Plivački vaterpolo klub „Jadran“ iz Herceg Novog ove godine obilježava puni vijek postojanja i uspješnog rada, programom pod sloganom „Prvih 100“.

Centralna svečanost zakazana je za 08. jul na bazenu Škver, a program će početi 02. jula, kada će se na novskoj Tori zavijoriti zastava PVK „Jadran“. Podizanje zastave na tvrđavu koja je simbol grada pratiće otvaranje izložbe fotografija na otvorenom, pod nazivom „Jadranovih prvih 100“. Izložba će biti postavljena u centru grada, u pješačkoj zoni Njegoševe ulice, gdje će kroz fotografije snimljene u periodu od 1922. godine do danas brojnim prolaznicima svjedočiti o bogatoj istoriji, razvoju i uspjesima kluba koji je bio 17 puta državni prvak u vaterpolu, 16 puta osvajač nacionalnog vaterpolo KUP-a, dva puta osvajač Regionalne vaterpolo lige, osvajač turnira Evropskih gradova, vicešampion Evrope i finalista Euro Kupa, kao i 14 puta ekipni državni prvak u plivanju.

Početak ovog programa zakazan je za 02. jul u 10 časova, na Trgu Nikole Đurkovića.

Centralni momenat obilježavanja velikog jubileja biće vaterpolo utakmica „Jadranove legende“. Brojni bivši igrači, oni koji sada nastupaju za Jadran, mnogi koji su ponikli u ovom klubu i karijeru nastavili širom svijeta, kao i najmlađi polaznici Jadranove vaterpolo škole zajedno će nastupiti u revijalnom meču, koji će na simboličan način povezati slavnu istoriju i svijetlu budućnost ovog kluba.

Program je zakazan za 08. jul, na bazenu „Jadran“ na Škveru, sa početkom u 19 časova.

„Bili ste uz nas sve ove godine, očekujemo vas i na proslavi Jadranovog 100. rođendana. Obilježićemo veliki jubilej sjećajući se pobjeda, uspjeha i ljudi koji su gradili „Jadran“, a jednako i slaveći one koji su njegova budućnost. Stari i mladi Jadranaši, drage Novljanke i Novljani, prijatelji kluba, svi ljubitelji vaterpola i plivanja, dođite da zajedno proslavimo Jadranovih prvih 100“.

Sportski klub “Jadran” osnovan je 08. jula 1922. godine na Milašinović plaži na Toploj, sa sekcijama: plivanja, veslanja, jedrenja, tenisa i gađanje glinenih golubova. Od samog dana osnivanja pa do danas “Jadran” ima isti grb odnosno zastavu kluba. Odmah nakon osnivanja kluba, organizovana su i prva plivačka takmičenja lokalnog karaktera na Toploj 1922. i 1923. godine, kao i plivački maratoni na relacijama Njivice-Topla i Rose-Škver. Vaterpolo aktivnosti se u gradu pokreću 1925. godine kroz nadmetanje lokalnih neformalnih ekipa “Bijela Vila” i “Spjaža” koje su 1926. godine odigrale prvu zvaničnu vaterpolo utakmicu nakon koje se formira plivački, vaterpolo klub „Jadran“ kao poseban klub i kao takav registruje se kod Plivačkog Saveza Jugoslavije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *