Perast ljubav na prvi pogled

Kratka priča o Perastu, najljepšem biseru Boke kotorske

Ima jedno mjesto u Boki koje je posebno po mnogo čemu. Mjesto koje čuva najljepšte i najtužnije priče Boke. Mjesto koje svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta, mjesto koje živi ljeti, a zimi kao usnuli ribar  pored mora čeka da ga opet probudi onaj početak sezone i dolazak turista.

Dejan Feratovic

Mjesto koje je nastalo prema nekim podacima još u praistoriji, a u III vijeku naseljeno od strane Ilira i plemena Pirusta po kojima je i dobio ime.
Istorija Perasta je prebogata i teško je nabrojati sve ono što je ovaj grad proživio za sve vjekove njegovog postojanja. Dolaskom u Perast osim mora i turističke ponude, vidjećete svu istoriju pred vašim očima. Svaki kamen, svaki skalin, svaka kuća ima svoju priču. Od nastanka pa do dana današnjeg Perast je bio i ostao biser Boke.

Danas kad vidite Perast pun turista i restorana  teško je povjerovati da je u tom mjestu bila jedna od prvih pomorskih škola i da je recimo jedan veliki ruski car Petar I poslao 17 plemića tu na školovanje, da je tu,da baš tu u ovom malom mjestu krajem XVIII vijeku postojala flota od preko 100 brodova – U to doba Perast je bio glavno pomorsko središte Boke kotorske. Njegovi brodovi plovili su cijelim Sredozemljem i ulazili u Atlantski okean do Engleske i Holandije. Svojim trgovačkim poduhvatima peraške kapetanske porodice zarađivale  su velika novčana sredstva, koja su ulagali u izgradnju raskošnih palata, crkava i ostalih građevina. Tim gradnjama Perast je postao najljepši biser Boke. I danas je tu sve to pred vama.

Da li znate šta su to kazade?
Kazada  je ime za bratstvo iz Perasta. U Perastu je dvanaest bratstava (kazada).

Na ovih prvobitnih dvanaest bratstava počivalo je unutrašnje ustrojstvo društva u Perastu.
U kazade su poslije primane, odnosno afilirane nove gradske porodice.
Po primanju su dobivale pravo da kreiraju svoj grb koji je po pravilu sadržavao simbol kazade u dnu štita.  Broj kazadama pridruženih članova iz pojedinih porodica bio je promjenjiv. Ni sami članovi nisu bili stalni nego su se mijenjali. Svaka je kazada davala po jednog barjaktara, ukupno dvanaest barjaktara. Nosači barjaka su u  vezi s time što je Perast nosio naslov čuvara ratne zastave Republike Svetog Marka.

Jedna od najljepših palata u Boki kotorskoj je bila vlasništvo kazade Bujović. Danas je u toj palati Bujovića smješten Gradski muzej. Palatu su u znak zahvalnosti za junaštvo u ratu protiv Osmanlija mletačke vlasti podigle gradskom kapetanu Vicku Bujoviću. Prema jednoj od legendi kad je palata napokon 1694.godine završena arhitektu su bacili s balkona u more da više nikad ne bi ovakvu ljepotu negdje napravio.

fb :Culture Corner

Ono što Perast ističe u svojoj ljepoti je zvonik crkve Svetog Nikole, crkva se nalazi na glavnom trgu, postavljena u pravcu istok – zapad. U današnjem obliku sagrađena je 1616.god. iako postoji pomen ranije crkve iz 1564.g. Odmah uz staru crkvu sv.Nikole, sa njene zadnje strane, nalazi se dio nove nedovršene crkve, od koje su izgrađeni samo apsida sa sakristijama. Kamen temeljac nove crkve postavljen je 1740.g. , a građena je do 1800.g. Dalje radove definitivno su prekinuli Napoleonovi ratovi. Stara i velika nedovršena crkva sv.Nikole danas čine jedinstvenu cjelinu.

Dejan Feratovic

Pored crkve nalazi se zvonik podignut 1691.g. po nacrtu mletackog arhitekte Giuzeppe Beatija. Visok je 55 m i za njegovu gradnju je utroseno 50.000 dukata. Radjen je u epohi baroka, zvonik nosi elemente romanike i renesanse. Najvece zvono iz 1713 dar je nadbiskupa Andrije i Vicka Zmajevica. Dva manja zvona postavljena su 1797.g.. Sat na zvoniku donijet je iz Venecije i postavljen 1730. Crkva sv.Nikole posebno je bogata slikama Tripa Kokolje, u njoj se nalaze orgulje, godina postavljanja nije poznata, prvi pomen o popravkama je iz 1699.g. U riznici crkve su bogate umjetničke slike i dragocjeni tekstil crkvenih odežda iz XVI i XVII vijeka.

A tu ispred Perasta nalaze se još dva bisera u kruni ovog mjesta. Ostrva Sveti Đorđe i nadaleko poznata Gospa od Škrpjela. Oba ostrva smo već opisali u nekim ranijim tekstovima, a ukoliko želite da i vi posjetite Gospu od Škrpjelu naša preporuka su Pulena boats , imaju svoj pristan, kao i ono što je bitno a to je poseban privatni parking ukoliko dolazite automobilom.

Rekli smo već teško je napisati jedan tekst o Perastu. Teško je predstaviti svu njegovu istoriju i ljepotu, zato uvjek kad dođete u Boku prošetajte kroz Perast, uživajte u pogledu, jelima iz restorana koji su tu pored mora. Jednostavno dođite i uživajte! Perast je poseban, i koliko god da se mi trudimo da riječima dočaramo njegove ljepote ne ide… Perast morate posjetiti i osjetiti, udahnuti duboko i nositi ga u grudima, a kad smo već kod uspomena ima tu i jedna lijepa suvenirnica HappyTurtle pa tu možete kupiti nešto što će vas sjećati na Perast.

A mi, mi ćemo i dalje da se vraćamo Perastu i ljeti i zimi, jer je poseban, jer ga volimo…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *