Vinarije iz Crne Gore : Vinarija Đukanović

Dobro došli u mjesto gdje prva jesenja jutra, sa zracima sunca koji se ogledaju u jezeru, počinju radno, a završavaju se uz toplinu vatre iz kotla, čašu dobrog vina ili svježe rakije. U prijateljskom okruženju, i ove godine je porodica Đukanović, njegujući tradiciju, uspješno završila berbu i pripreme za dane koji su pred nama. Živjeli!

Ako su za sinonim kvalitetnih francuskih vina regije Bordo ( Bordeaux ) ili Champagne, a za Italiju su tu recimo regije Veneto ili Toskana, tako da za Crnu Goru možemo reći da je Crmnica region sa najboljim vinima. Ne možemo sa sigurnošću reći kada su ljudi na ovim prostorima počeli sa uzgojem vinove loze, ali prema podacima koje je objavio Institut za vino i vinogradarstvo iz La Riohe možemo ponosno reći da je Crna Gora postojbina više od 30 autohtonih vrsta vinove loze, i da bi region oko Skadarskog jezera trebao biti pod zaštitom UNESKO-a kao prirodni rezervat divlje vinove loze.

Crmnica opasana sa istoka i juga planinskim vijencima Rumije i Sutormana, idealno je mjesto za uzgoj vinove loze. Plodno zemljište, sudar klima sa mora i planina, mjesto je gdje nastaju neka od najboljih i najnagrađivnijih vina Crne Gore. Teško je nabrojati sve vinarije koje se nalaze na području ove regije, i svako od njih ima svoja priznanja i medalje. Ako bi morali označiti Crmnicu označili bi je vinskom čašom.


Tu u zaleđu Skadarskog jezera nalazi se selo Mačuge, selo koje je prema popisu iz 2011.godine imalo samo 6 stanovnika, danas predstavlja jednu pravu malu vinsku oazu. Put do sela vodi vas preko Paštrovačke gore starim putem, pa kroz živopisna sela i prelijepe jesenje boje šuma. Svaka kuća je priča za sebe. Mukom stvarane na ovom teškom prostoru i u teškom vremenu, danas predstavljaju jedno od mjesta koje morate vidjeti da bi osjetili duh stare Crne Gore. Crmnica je sva takva.

Naš domaćin je porodica Đukanović. Otac i tri sina i danas nastavljaju tradiciju proizvodnje vina, dugu više stotina godina, poštujući isključivo tradicionalne metode.
Razgovor smo vodili u prijatnom ambijentu konobe i vinskog podruma u kome se nalaze prostorije za pretakanje, flaširanje i čuvanje vina, kao i prostorija za degustaciju koja može da primi 50 osoba, prostire se na 180 m 2 . Porodični vinogradi, u kojima dominira zasad autohtone sorte Vranac, i manja količina zasada sorte Chardonnay, nalaze se na više manjih lokaliteta na 200m nadmorske visine.

Vodi se računa bukvalno o svakom zrnu grožđa tokom berbe, svaki grozd prođe kroz ruke da bi se kvalitetno vino stvorilo. Vino je za ovaj prostor život i način života. Potrebno je dosta ljubavi i znanja a bogami i sredstava da bi se kvalitetno vino napravilo i došlo do trpeza. Kapaciteti Vinarije Đukanović su oko 1200 litara vina. Tu je Vranac, Shardonnay i naravno neizbježna domaća lozova rakija.

Vinarija Đukanović otvorena je za posjete tokom cijele godine, a ljubazni domaćini će vas sprovesti kroz vinograde i vinariju u kojoj možete degustirati vina uz domaće crnogorske specijalitete. Pored toga, vinarija pruža mogućnost organizovanje ručka/večere za grupne posjete. U ponudi su riblji (morski i jezerski), mesni, kao i vegetarijanski meni. U sklopu Vinarije Đukanović, nalaze se i dvije smještajne jedinice – 2 moderno uređena apartmana, kapaciteta po šest osoba, koje gosti mogu rezervisati za boravak i noćenje, uz prethodnu rezervaciju. Posjetite njihove strane na društvenim mrežama FACEBOOK ili INSTAGRAM  

Ukoliko planirate da jedan dan provedete daleko od svih obaveza, da odmorite u prelijepom prirodnom ambijentu, naš predlog je da posjetite ovu vinariju i uživate u kvalitetnim vinima. Dobro došli u mjesto gdje prva jesenja jutra, sa zracima sunca koji se ogledaju u jezeru, počinju radno, a završavaju se uz toplinu vatre iz kotla, čašu dobrog vina ili svježe rakije. U prijateljskom okruženju, i ove godine je porodica Đukanović, njegujući tradiciju, uspješno završila berbu i pripreme za dane koji su pred nama. Živjeli!

 

2 comments

  1. Sasa

    Pozdrav od Djukica sa Kosmeta.

  2. Kad vidim ovakve mogucnosti, bukvalno bi seo u auto i krenuo, makar na dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *