Upoznajmo craft pivo

Da li znate šta su to craft piva? Da li znate nešto o počecima pivarstva u Crnoj Gori? Evo jednog zanimljivog teksta…

Počeci pivarstva u Crnoj Gori vezuju se naravno za Nikšić.

Pivaru „Onogošt“ osnovao je Vuko Krivokapić, koji je nekoliko godina boravio u Sarajevu gdje je „pekao“ zanat u jednoj fabrici piva gdje je i stekao neophodno iskustvo za ulazak u jedan, u to vrijeme, dosta rizičan poduhvat. Kao što to obično biva u životu kada se kreće u neku neizvjesnost vrlo je važno imati podršku svojih najbližih, a on ju je dobio od oca Janka, koji je u to vrijeme bio imućni domaćin, koji mu je za izgradnju samog objekta dao svoje imanje. Tako su Krivokapići koji su u to vrijeme bili prijatelji Dvora, otišli 1894. godine na Cetinje kako bi od knjaza Nikole dobili saglasnost i savjet za izgradnju prve fabrike piva u Crnoj Gori.

Tu su saglasnost dobili i knjaz Nikola im je odobrio da mogu raditi „đe im je volja“. Iste godine u sjevernom dijelu Stare varoši, ispod zidina Bedema, položen je kamen temeljac za pivaru a radovi su završeni 1896. godine. U samoj zgradi bilo je više prostorija za pripremanje ječma, varenje piva kao i dva velika podruma. U jednom podrumu nalazili su se badnjevi za zrenje piva dok se u drugom čuvao zimi prikupljeni led kako bi se pivo rashlađivalo u ljetnjoj sezoni.

Inače, same mašine nabavljene su u Trstu 1895. godine a na putu do Trsta Vuko se sreo sa Fabijanom Šegovićem, koji je u to vrijeme bio poznati pivski majstor, a koji je svoje stručno znanje stekao u Beču. Vuko se uspio dogovoriti sa njim oko visine mjesečne nadoknade pa je tako Fabijan počeo da radi u pivari kao mehaničar. Nešto kasnije nabavljeno je 600 manjih i 20 većih buradi, kao i 4000 pivskih boca. Pored investiranja u izgradnju same zgrade kao i nabavku mašina, Krivokapići su izgradili i bunar jer im je voda bila neophodna za sam proces proizvodnje piva.

Par godina kasnije tačnije 1909.godine pivara je pretvorena u akcionarsko društvo, a zbog potreba tržišta jedan dio nikšićkih trgovaca i zanatlija podiže novu pivaru “TREBESJA” 1908.godine, a prvo pivo se plasira oko 1911.godine.

Danas u Crnoj Gori imamo oko desetak pivara. Većinom su to one male, samostalne, zanatske mikropivare. Nema ih kako rekosmo puno, ali eto postoje i trude se da svoje proizvode plasiraju na tržištu Crne Gore. Craft pivo se proizvodi u Herceg Novom, Risnu, Podgorici i Spužu.

Predstavili smo vam već dvije takve pivare, pa možete naruči od njih piva da probate nove ukuse : Montenegro Brewing Co i Fabrika Craft Bewery 

Vjerovatno se pitate kakva je razlika između industijskih pivara i ovih malih? Pa pođimo redom:

  1. U mikropivarama se ne proizvodi na veliko.
  2. Strogo se vodi računa o kvalitetu sastojaka i porijeklu.
  3. S velikom pažnjom se vodi računa o načinu proizvodnje, punjenju, pakovanju, izgledu etikete… Jer svako pivo je jedna vještina.

Craft pivo je posebnog ukusa i boje.

Pa da i to objasnimo. Pivo se dijeli na lagere i ejlove. Pejl ejl ( PALE ALE ) je zapravo engleski pandan svijetlom lager pivu.  Postoje još i AMBER ALE koji je malo tamnije boje, INDIA ALE PALE zahmeljen, gorči sa većim procentom alkohola, i AMERICAN PALE ALE pivo sa aromatičnim američkim sortama hmelja. Znajte još i to dapivo može bude nepasterizovano, nefiltrirano, da ima aromu limuna, da miriše na mango, osvježava poput mente, da bude sa mirisom jabuke, dinje, lavande, pomorandze…

I da naučimo da uparimo piva sa hranom : 

LAGER PIVO –  pivo koje gasi žeđ i osvježava, idealno pivo za ljeto, uz njega idu idealno piletina, morski plodovi, losos, pržena hrana i tjestenine.

BLONDE PALE ALE – to su svijetla piva blage gorčine. Ova piva su veoma osvježavajuća a svoju blagu aromu dobijaju od hmelja a sladoću od slada. Uz njega idealno idu : slatka i začinjena hrana, plodovi mora, tjestenine sa sirom, ali recimo i salate i voće.

PALE ALE –  pivo sa jakim ukusom slada i citrusnim aromama hmelja. Uz čašu ovog piva možete upariti recimo burgere, ljutu, slanu i masnu hranu.

INDIAN PALE ALE – pivo jakih aroma. Gorko sa dosta hmelja, umjereno gazirano. Junetina, pržena hrana, pice, slana i masna hrana idealna su kombinacija uz ovo pivo.

BROWN ALE – pivo sa dodatkom karamele i čokolade, a nekad zna da u njemu budu i ukusi lješnika i citrusa -da,da i tako nešto postoji. E uz takvo pivo preporučuju se roštilji, svinjetina, tjestenine sa sirom ili recimo tost sendviči.

PORTER – pivo voćno suvog ukusa, gusto i slatkasto. Ako volite jufkice od mesa, dimljenu hranu, roštilj, stekove ili recimo čokoladne kolače ono neka bude vaš izbor.

STOUT – pivo punog ukusa i kremaste pjene. Za njega je karakterističan čokoladno-kafeni ukus. E uz njega možete recimo da uživate dok jedete junetinu, gulaš, roštilj, slaninu, deserte sa kafom ili čokoladom.

izvor : onogost.me/beerstile.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *