TraveLeka : Itaipu hidrocentrala – graditeljsko čudo na granici Brazila i Paragvaja

Hidroelektrana Itaipu na rijeci Parani i granici Brazila i Paragvaja, po proizvodnji električne energije je najveća na svijetu. Maksimalna godišnja proizvodnja električne energije od oko 94,7 TWh ostvarena je 2008. godine. Ukupna instalirana snaga elektrane iznosi 20 × 700 MW, odnosno 14 000 MW (20 puta više od ukupne instalirane snage NE Krško), a proizvodi električnu energiju za distributivnu naponsku mrežu 220 V i 50 Hz za Paragvaj, odnosno 110 V i 60 Hz za Brazil čime se pokriva oko 95% paragvajskih i oko 25% brazilskih potreba.
Riječ ‘itaipu’ potiče iz jezika Guarani Indijanaca, a znači “raspjevana stijena”, što upućuje na to da je rijeka Parana na mjestu gdje se danas nalazi brana snažno bučila.

Travel Montenegro i TraveLeka obilaze meridijane – je naša nova rubrika u kojoj želimo da vas upoznamo sa nekim dalekim i zanimljivih zemljama, gradovima…

Piše : Leka Dedivanović

Hidroelektrana Itaipu je najveći zajednički projekat Brazila i Paragvaja. Drugi dan boravka u Fos do Iguazu iskoristili smo da posjetimo ovo graditeljsko čudo i nijesmo se pokajali zbog toga. Gradski autobus nas je vozio nekih pola sata od grada do ulaza u kompleks. Ulaz je dobro organizovan i vodi se evidencija za svaki pojedinačni dolazak. Dosad je Itaipu central posjetilo više od 500 osoba sa crnogorskim pasošem. Skoro duplo više nego Hrvata. Bio sam ponosan što je veliki broj mojih sunarodnika posjetio ovaj lokalitet.

Organizovana tura traje nekih 90 minuta. Oblazak lokaliteta je u novim dabl deker autobusima kojiima je audio vodič, pa cijelim putem saznajete interesantne detalje o projektu izgradnje najveće hidroelektrane na svijetu. Čelik ugrađen u elektranu bio bi dovoljan za izgradnju 380 Ajfelovih kula, dok je količina betona utrošenog za izgradnju 15 puta veća nego za izgradnju tunela ispod La Manša, a količina ugrađenog materijala bila bi dovoljna za izgradnju 210 fudbalskih stadiona Maracana u Rio de Žaneiru.

Tokom ture imate mogućnost da se zadržite na pojedinim punktovima đe možete kupiti suvenire, hranu i piće. Obilazak kompleksa je raj za oči jer možete uživati u raznobojnom biljnom svijetu i brojnim neobičnim stablima koje krase vidokrug.

Prolazak preko same brane je vrlo uzbudljiv. Sa jedne strane pogled puca na ispuste sa vodom, dok je sa druge strane ogromna akumulacija. Dok stojite pokraj brane osjećate divljenje prema graditeljima koji su stvorili ovu betonsku grdosiju koja je ukrotila silu rijeke Itaipu.

Fotogafije najbolje svjedoče o kakvoj ljepoti je riječ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *