Stara barska maslina

Mirovica kod Bara krije jedno od najstarijih stabala na svijetu – stara maslina odoljeva vremenu više od 2000 godina

Mirovica je mjesto u barskoj opštini koje krije jedno od najstarijih stabala masline na svijetu. Prema predanju, ime je dobila jer su se Barani, kroz vjekove, nakon zavada baš tu mirili – ispod stare masline. Prema podacima koje je još 2015.godine na skupu u Istanbulu saopštio ekspert UNIDO Vedat Kunt stablo masline na Mirovici staro je 2240 godina, a otkriveno je i stablo koje je malo “mlađe” a staro je 2056 godina a nalazi se na imanju porodice Abazović u Pećuricama.

Maslina se nalazi na nekih 5 kilometara od centra Bara prema kako smo već pomenuli Starom Baru ( Antivari ) uz magistrani put Bar – Ulcinj. Zbog svojih prirodnih, ambijentalnih, estetskih i istorijskih vrijednosti ovaj spomenik kulture je pod zaštitom države kao prirodno dobro još od 1957.godine.

Smatra se najznačajnijim kulturnim spomenikom kao i zaštitnim znakom grada Bara. Koliko je ona bitna za mještane najbolje svjedoči i priča o tome kako se njena zaštita prenosi sa koljena na koljeno, kako je nekad davno bilo zabranjeno kidanje grana ili listova sa njenog stabla, kao i predanja o proklestvu koje bi zadesilo svakog ko pokuša da je uništi ili posječe. U toku italijanske okupacije tadašnjim vlasnicima porodici Nikočević italijanski botaničari su nudili ogroman novac da je iskopaju i prenesu u Italiju. Oni su to bez razmišljanja odbili. Ipak maslina je oštećena prilikom udara groma kao i jednom zbog ljudske nepažnje.

Pod maslinom se danas održavaju brojne kulturne manifestacije , Festival dječijeg stvaralaštva “Susreti pod Starom maslinom”, a njeno ie nosi i glavna nagrada barskog Internacionalnog TV festivala.

Građani i turisti dolaze da vide Staru maslinu, a razloga za to je bezbroj, neko vjeruje da će im donijeti sreću, drugi žele da se vjenčaju baš ispod nje,a neko traži samo mir i tišinu.

Ukoliko vas put nanese ka Baru pored Starog grada, maslina je nešto što morate pod obavezno da vidite. Plato oko nje urađen je 2008.godine, cijena ulaza je simbolična i iznosi 1eur ( za djecu 0,50eura ), a tu je i turistički vodič koji će vam pojasniti sve o maslini, a i suvenir šop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *