Prirodni fenomen – pucanje Čelina

Jedan od prirodnih fenomena upravo se dešava na Crnom jezeru.

Jedinstveni prirodni fenomen dešava se trenutno na Durmitoru podno moćne stijene Malog Međeda, gdje se vrelo Čeline stropoštava u Crno jezero. Dakle, pukle su Čeline, spektakl prirode koji nas čini privilegovanim što možemo da stanemo pred njim i divimo se tim čudima koja su nas zadesila na ovom posebnom mjestu.

JU narodu za ovaj fenonomen kažu «pukle čeline». U stvari, kad voda iz podzemnih jezera kanalima poteče prema jezeru, potiskuje ispred sebe vazduh koji kad izađe na površinu prelazi u pucanja. Tu se voda ne zaustavlja. Krećući se podzemnim putevima ispod masiva Durmitora, pojavljuje se kod mjesta Dubrovska, ulivajući se u reku Komarnicu u vidu tzv. Dubrovačkih vrela. To su jaka vrela kojima otiče velika količina vode iz Malog jezera, tako da se njegov nivo smanjuje za desetak i više metara. U vrijeme sušnih perioda i kada čeline stanu, voda iz Velikog prelazi u Malo jezero, ali kako je poniranje vode u Malo jezero veće od dotoka, ponovo dolazi do opadanja njegovog nivoa.

Za razliku od vode u Malom jezeru, ispitivanja su pokazala da voda u Velikom Crnom jezeru ne ponire. Kada se usled čelina Malo jezero napuni vodom, voda iz njega se preliva u Veliko koje se takođe puni i vodom iz Mlinskog i drugih potoka koji se ulivaju u njega. Kada se cijelo jezero napuni do vrha, otiče otokom koja se završava ispod Žabljaka gde ponire i ponovo se pojavljuje u kanjonu Tare, prolazeći ispod korita ove planinske lepotice i sa njene desne strane praveći tzv. Bijela i Crna vrela.

Hvala Aleksandri Rakonjac Nikolić na ustupljenim fotografijama.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *