PERAST ZAVJETNI DAN

Barokni gradić Perast svake godine obilježava 15. maj kao zavjetni dan, poseban spomendan iz svoje istorije koji je bio odlučujući za  cijelu Boku Kotorsku. U 17. vijeku sjeverna strana Boke kotorske s Herceg Novim i Risnom bila je okupirana od strane Turaka. Ujutru 15. maja 1654. turska vojska, vođena Mehmed-agom Rizvanagićem, s više od 5000 vojnika napala je Perast. Peraška obrana brojala je samo 53 čovjeka. U napadu su učestvovali i  hercegnovski Turci, koji su tada opljačkali ostrvo sv. Jurja, a s Gospe od Škrpeja odnijeli su zavjetne darove i misno ruho. U boju je poginuo Mehmed-aga i 72 turska vojnika, a oko 300 ih je bilo ranjeno.

Od Peraštana su bila ranjena samo dvojica. Iste godine je Boku posjetio hrvatski ban Petar Zrinjski. Tom prigodom on je dragocjenu sablju, koju mu je za zasluge u borbama s Turcima darovao grad Kotor, poklonio Peraštanima u čast te velike pobjede. Tada su Peraštani Zrinjskom poklonili vrč, koji su zaplijenili u borbama s Turcima, a nekada je pripadao Petrovu prađedu Nikoli Šubiću Zrinjskom , poznatom iz Sigedske bitke, 1566.

Pobjeda Peraštana nad Turcima opjevana je u mnogim pjesmama, a na nju podsjeća i natpis na hrvatskom jeziku, što ga je dao uklesati u pročelje župne crkve opat, a kasnije barski nadbiskup, Andrija Zmajević. Peraštani su u ovom neravnopravnom boju svoj velik uspjeh pripisali Gospi od Škrpjela. Zato su se zavjetovali, da će se svake godine slaviti spomen na dan pobjede 15. maja svečanim procesijom kroz grad s Gospinom slikom.

Po tradiciji oko 16 sati, Perastom prođe Gradska muzika koja predvodi Bokeljsku mornaricu, dok je ispred svih Peraštanin, ugledni predstavnik grada (nekada je to bio peraški vojvoda). Bokeljska mornarica nosi zastavu peraške opštine. Muzika sa predstavnicima Bokeljske mornarice, mještanima i članovima porodice odlazi na peraško groblje da oda počast admiralu akademiku Vladislavu Brajkoviću i položi cvijeće. Zatim se, po povratku, oko 16 i 30, na pjaci Sv. Nikole uz svečani raport, izvede Bokeljsko kolo. U 17:30 služi se četvrta, svečana misa. Uz pjesmu posvećenu Gospi „Zdravo kraljice“ vršila se procesija slike ulicama Perasta, a zadnjih nekoliko godina je ukinuta. Na kraju mise, četvorica muškaraca drže sliku kod ulaznih vrata crkve ili unutar same crkve i narod prolazi ispod nje, dodirujući je i moleći za milost. Jedan od muškaraca, Peraštanin, dijeli po jedan cvijet iz Gospinog buketa prisutnima za sreću.

Poseban dio je gađanje kokota. Po najavi po prvi put ove godine neće se pucati u živog kokota već u maketu istog. Pobjednik takmičenja dobija peškir s ispisanom godinom pobjede nad Turcima (1654.) i godinom održavanja takmičenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *