Od 2023.godine za putovanje u EU biće potrebna dozvola

Od 2023. godine od građana Crne Gore će se tražiti ETIAS viza za ulazak u EU.

Crnogorski državljani moraće da se prijave od 2023. godine za dozvolu za putovanje (ETIAS) za ulazak u zemlje EU na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, za opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Program ETIAS biće na snazi od 2023. godine i namijenjen je pregledu putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalni porast terorističkih aktivnosti.

Prijava se obavlja preko interneta, a naplaćivaće se i taksa u iznosu od 7,00€.

ETIAS je skraćenica od European Travel Information and Authorization System. To je potpuni elektronski sistem koji omogućava i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengensku zonu. Na neki način liči na američki elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA), koji služi sličnoj svrsi.

Glavni razlog za odobrenje ETIAS autorizacije je sigurnost. Uz povećani rizik od putnika širom svijeta, EU želi osigurati sigurna putovanja u svoje zemlje.

ETIAS će značajno smanjiti zabrinutost za sigurnost kroz svoje sisteme za prikupljanje informacija i podataka.

Ovo su evropske zemlje koje će zahtijevati važeći ETIAS po dolasku na svoje granice:
Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija , Švedska i Švajcarska.

Očekuje se da će ETIAS aplikacija popuniti za  oko 10 minuta. Biće onlajn tako da nećete morati da prolazite kroz papirologiju. U zavisnosti od zemlje državljanstva koju odaberete, prikazaće vam nekoliko polja za popunjavanje. Morate dati sljedeće informacije:

Biometrijske informacije kao što su:
Ime
Prezime
Prezime po rođenju
Datum rođenja
Mjesto rođenja
Informacije o vašem državljanstvu
Adresa
Email i broj telefona
Obrazovanje i radno iskustvo
Prva zemlja EU koju namjeravate posjetiti
Pitanja o biografiji i podobnosti će vas pitati o vašem zdravstvenom stanju, putovanju u ratne zemlje ili mjesta gdje ste deportovani ili odbijeni, kao i o kaznenoj evidenciji
Za maloljetnike, zakonski staratelj mora podnijeti zahtjev za ETIAS
Za članove porodica državljana EU iz drugih zemalja, morate dostaviti dokaz o srodstvu, boravišnu kartu i druge osnovne informacije.

Ako se odobri, ETIAS može važiti 3 godine ili do kraja važenja putne isprave registrovane tokom podnošenja zahtjeva, šta god nastupi prvo. Da li ćete dobiti prvi period važenja ili drugi zavisi od sistemske procjene vaših informacija i rizika.

Bilo koja ETIAS aplikacija može biti odbijena ako nešto nije u redu s njom, kao što je sljedeće:

Osoba koja se prijavila je koristila putnu ispravu koja je prijavljena kao izgubljena, ukradena, nezakonito prisvojena ili poništena u Šengenskom informacionom sistemu – SIS II.
Podnosilac zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik za građane i putnike u šengenskom prostoru.
Podnosilac zahtjeva predstavlja rizik od ilegalne imigracije.
Podnosilac zahtjeva predstavlja visok rizik od epidemije.
Podnosilac zahtjeva je osoba za koju postoji upozorenje u SIS-u u svrhu odbijanja ulaska i boravka.
Podnosilac zahtjeva ne odgovori na zahtjev za dodatnim informacijama ili dokumentacijom u datom roku.
Podnosilac prijave ne prisustvuje dodatnom intervjuu kada je to potrebno.

Program ETIAS je odobren još 2016. godine i bile su potrebne četiri godine da se razviju potrebni sistemi koji bi se povezali sa postojećim bazama podataka i drugim bezbjednosnim podacima kako bi se osigurao besprekoran novi alat za pregled.

ETIAS potvrda će biti potrebna i državljanima UK, USA, Kanade, Australije, Novog Zelanda, država južne i centralne Amerike, Azijskih država …

Više podataka o ETIAS programu viznog režima pročitajte na www.etias.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *