Nova pravila: koliko tečnosti možete nositi u ručnom prtljagu

Aerodromi Crne Gore obavještavaju putnike da od 1. novembra 2022. godine stupaju na snagu nova pravila u vezi sa dozvoljenom zapreminom tečnosti u ručnom prtljagu, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Maksimalna zapremina tečnosti, gelova i aerosola po putniku koja može da bude spakovana u ručnom prtljagu iznosi do dva litra koja moraju da budu razdvojena na sljedeći način:

1. Sve tečnosti DO 100 mililitara, a čija ukupna zapremina ne prelazi jedan litar treba da budu zajedno spakovane u jednu providnu, plastičnu zip kesu.

2. Sve tečnosti čija je pojedinačna zapremina PREKO 100 mililitara, a maksimalno do jednog litra moraju da budu u maloprodajnom pakovanju.

“Napominjemo, međutim, da nije moguće da unutar ručnog prtljaga spakujete jednu ambalažu zapremine od dva litra niti dvije od po jedan litar ucijelo već one moraju da budu razdvojene po prethodno navedenom uputstvu”, naglašavaju uz Aerodroma.

Pod tečnostima, gelovima i aerosolima se podrazumijevaju:

– voda i druge vrste pića, supe i sirupi;

– parfemi;

– gelovi, uključujući i gelove za kosu i tuširanje;

– paste, uključujući pastu za zube;

– maskare, sprejevi, kreme, losioni i ulja;

– svi artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući kreme za brijanje, ostale pjene i dezodoranse;

– smjesa čvrstih supstanci i tečnosti;

– svi drugi artikli sličnih svojstava.

“Naravno, postoje izuzeci na koje se ne odnose ograničenja u vezi sa maksimalnom zapreminom tečnosti, a to su hrana za bebe i ljekovi koji su neophodni tokom putovanja. Naglašavamo i to da ova pravila važe za direktne odlazne letove iz Podgorice i Tivta. Ukoliko, međutim, u putu imate presijedanje, preporučujemo da se o uslovima u vezi sa dozvoljenom zapreminom tečnosti u ručnom prtljagu informišete na internet stranicama tih aerodroma”, zaključuje se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *