Nikolinina putovanja : Zavodljivi Prčanj

Naša draga Nikolina i njen doživljaj zavodljivog Prčnja

Uklesan u enigmatični kamen padina Vrmca, braneći i poslednje zrno soli svoga mora, Prčanj ne da zaboravu na sebe. Samo jednu usku ulicu, satkanu vjekovima i tajnama, Ivo Vizin i Petar II Petrović Njegoš utabali su u put za vječnost. Svaki polomljeni prozor i iskrivljena škura objasniće vam da sve ono što ljudska ruka napravi možda ima rok trajanja, ali duša jednog mjesta nema.

Dušu Prčanju dali su neustrašivi pomorci, darujući mu u amanet dozvolu da se zauvijek ponosno zori pred jadranskim ogledalom. Splendido, danas samo jedan od luksuznih hotela na obali mora, nekada jedrenjak kojim je prvi Južni Sloven, kapetan Vizin obišao svijet, udarivši tako dodatni paraf na vječnost ovog bokeljksog naselja. Daleki horizonti ne mogu zamijeniti rodni kamen, potvrdila je to njegova izjava pri povratku, jasno je rekao, ovdje liječe govor mora i govor vazduha. Zaista jeste tako, prčanjska klima pogodna je i preporučljiva za ljude koji boluju od plućnih bolesti. Prčanj ne liječi samo tijelo, već i dušu, o tome svjedoči jedna soba u nekadašnjoj kući kapetana Mata Lukovića, u kojoj je vladika Petar II proveo svoje najljepše dane. Posmatrajući lovćenski krš, znajući da će jednog dana baš sa tih visina braniti obraz svog crnogorskog naroda, tu na obali napisao je bitne djelove Gorskog vijenca i testamenta.

Predivne prizore nekadašnjeg Perzana ovjekovječio je svojom pjesmom ‘Ljetnje kupanje na Perčanju’. Zavešće vas Prčanj baš kao pomorac Jerko tri sestre iz porodice Buća, poželjećete da zavirite iza zakantanih vrata njihove palate i predate mu se. Baš poput njih da kroz otvorene prozore kamene kuće, osluškujete sjetnu pjesmu talasa, pogledom dočekujete svaki jedrenjak i vjerujete u bolje sjutra.

Moć Prčanja bila je neupitna u XVII vijeku, kada je predstavljao vezu slobodno se može reći između dva svijeta, Carigrada i Venecije. Danas ćete moć ovog mjesta razumijeti kada se nadjete ispred velelepnog Bogorodičinog hrama, zvonik i kupola visoka čak 31 metar podsjetiće vas da smo svi mi vječiti sanjari i da uvijek imamo za šta da se pomolimo. Odraz svih tih baroknih građevina u vodi ukrašenoj kamenim pontama na trenutke će vam imati sjaj i boju iskrivljenog bisera. Šta vam preostaje drugo bez da odete do biste Iva Vizina i priznate mu ‘Kapetane, bio si u pravu, ovo je najljepše mjesto na svijetu.’

Autor : Nikolina Petrović 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *