Narodni muzej obilježava Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja

Narodni muzej Crne Gore će i ove godine obilježiti Međunarodni dan muzeja – 18. maj i Evropsku noć muzeja.

Narodni muzej Crne Gore će i ove godine obilježiti Međunarodni dan muzeja – 18. maj i Evropsku noć muzeja. U petak, 17. maja u 12 časova, održaće se prezentacija interaktivnih tura kroz Etnografski muzej „Putovanje kroz nasljeđe Crne Gore“ i Njegošev muzej Biljardu „Detektivska avantura“, uz prezentaciju novih audio vodiča kroz stalne postavke, koji su rezultat saradnje Narodnog muzeja i tima mobilne aplikacije „Naratour“.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Narodni muzej je u četvrtka realizovao edukativnu radionicu “Moji prvi arheološki koraci”, tokom koje su se djeca upoznala sa osnovnim principima arheologije, istraživačkim metodama, arheološkim lokalitetima i tehnikama obrade pronađenih artefakata.

U subotu, 18. maja, organizovaće se Noć muzeja, a u terminu od 17 do 21 čas individualni posjetioci će moći besplatno posjetiti Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej – Biljardu i Etnografski muzej.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), a ovogodišnja tema “Muzeji za obrazovanje i istraživanje” naglašava značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje. Obilježavanjem Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja, Narodni muzej Crne Gore se pridružio muzejima iz preko 150 zemalja svijeta, u cilju isticanja važne uloge muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *