Najveći izazov je obezbijediti goste i dobru popunjenost tokom godine

Trenutno je u Udruženju oko 500 članova, na mail listi je preko 800, a u toku je kampanja koja ima za cilj povećanje broja članova po gradovima kako bismo snažnije uticali na stvaranje povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje.

Pred nama je još jedna ljetnja turistička sezona. Prema najavama i ova će biti rekordna. Crna Gora je ucrtana na turističku mapu i svake godine imamo sve više i više gostiju kako iz regiona tako i iz cijelog svijeta. Privatni smještaj čini okosnicu turističke ponude kako na jugu tako i na sjeveru države, a mi smo pred nastupajuću sezonu razgovarali sa gospođom Brankom Dzoganović predsjednicom Udruženja zdavalaca privatnog smještaja. Kroz svoju ulogu, gospođa Dzoganović igra ključnu ulogu u promovisanju i podršci privatnih izdavalaca, koji čine kao što smo i rekli značajan dio turističke ponude naše države.

Možete li nam reći nešto više o udruženju izdavalaca privatnog smeštaja? Kada je osnovano i koji su glavni ciljevi?  

Udruženje je nastalo u vrijeme kovid krize, na inicijativu par klijenata sa kojima sam saradjivala. Izdavaoci nisu bili uključeni u pakete podrške od strane tadašnje Vlade, razlog je bio što privatni smještaj nije organizovan, nema svog predstavnika i ne može se dogovarati. Nije bilo previše vremena tako da smo prilično spontano krenuli i nije bilo lako. Ono što smo u tim prvim nastupima postigli je program turističkih vaučera koji se pokazao prilično uspješan i žao mi je što nije nastavljen jer je to bila dobra priča da se iskoristi resurs domaćih gostiju van sezonskog perioda. Ukazali smo takodje na različite barijere na lokalnom nivou i od tada do nas svjedočimo različitim olakšicama koje lokalne samouprave uvode da bi popravili radni ambijent za izdavaoce smještaja. Nije idealno, ali je bolje nego što je bilo.

Koje su glavne aktivnosti i inicijative koje udruženje sprovodi tokom godine?

 Naše aktivnosti su najviše usmjerene na podršku izdavaocima da registruju djelatnost, da sa što manje stresa udju u proces fiskalizacije, da na vrijeme pripreme i dobro ispromovišu svoje kapacitete. Na našem sajtu www.rentay.me je oko 120 tekstova, besplatnog sadržaja koji pokriva sve ove teme. Neko ko planira da se bavi iznajmljivanjem, tu može naći sve potrebne informacije, savjete, preporuke, uputstva.

Prisutni smo na facebooku, od skoro i na instagramu. Naš sadržaj je informativni, a sad smo pokrenuli i promovisanje kapaciteta članova na našim stranicama. Ove godine nam je u fokusu promocija smještaja jer su se u anketi na kraju godine izdavaoci izjasnili da im je to najpotrebnije.

Koje su prednosti članstva u vašem udruženju ?

 Mislim da je naša korisnička podrška ono što ljudi najviše cijene. Uvijek se javljamo, imamo informacije, imamo dobru mrežu partnera na koje ih upućujemo za ono što mi ne radimo. Znajući ovo, biramo i partnere koji su uvijek dostupni, tako da ljude u startu umirimo, pružimo im osjećaj sigurnosti i da za sve postoji rješenje. Druga prednost je informisanost – preko našeg newslettera i sajta trudimo se da ih informišemo, inspirišemo, ohrabrimo.  Popusti na usluge i proizvode kod naših partnera nisu zanemarljiv benefit. Takodje, Udruženje je tu da ih podrži u njihovim zahtjevima, inicijativama, idejama koje imaju. Udruženje je priznato I prihvaćeno od organizacija na medjunarodnom planu i to nam otvara vrata da u skorije vrijeme možemo da budemo partneri u regionalnim projektima.

Kako udruženje pomaže svojim članovima u poboljšanju kvaliteta smještaja i usluga koje nude gostima?

 Stvarno smo ponosni što redovno dobijamo povratne informacije i od agencija i od gostiju da je privatni smještaj u Crnoj Gori mnogo napredovao. Pored gostoprimstva koje je naš zaštitni znak, izdavaoci iznalaze načine da obnavljaju inventor, ulažu u sadržaje, sve češće se udružuju sa proizvodjačima domaće hrane, organizatorima izleta i različitih aktivnosti za goste tako da to postaje lijepa, zaokružena priča. Trudimo se da im ukažemo na mogućnosti koje postoje, na nove trendove, pričamo dosta o potrebama i navikama gostiju, pokušavamo da ih osnažimo da ne zavise toliko od online kanala za rezervacije. Ne radi se samo o tehničkim stvarima. Ima tu dosta pogrešnih uvjerenja, predrasuda. Ukupan ambijent nije motivišući i samim tim je teže odvažiti se na promjenu. Nastojimo da istaknemo dobre primjere i da uspostavimo dvosmjernu komunikaciju.

Da li udruženje organizuje edukativne radionice ili seminare za svoje članove? Ako da, možete li nam reći nešto više o njima?

 Edukacija je neophodna. Tim segmentom nismo zadovoljni, ali Udruženje nema kapaciteta da samo iznese cijelu priču. U prethodnom periodu smo periodično, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom organizovali par radionica na temu registracije i fiskalizacije, nedavno smo u saradnji sa Alter Modusom uz podršku EBRD organizovali radionice na temu Digitalni marketing i registracija smještaja kao podrška mladjim izdavaocima. Edukacije moraju biti intezivnije, da pokrivaju sve segmente poslovanja izdavalaca. Ove smo godine uspostavili  saradnju i sa Edukatvnim centrom Montenesoft, tako da pripremamo za jesen kalendar radionica uživo i online.

Kako udruženje podržava nove izdavaoce koji tek počinju sa izdavanjem privatnog smeštaja?

 Uvijek imamo jedan detaljan razgovor gdje prolazimo sve stavke koje oni prilikom svog planiranja nisu prošli ili možda nisu imali pravu informaciju. Onda analiziramo smještaj, kapacitet, ciljnu grupu, očekivane cijene, organizaciju poslovanja, kako i gdje će se reklamirati. Imamo takodje  program edukacije za potpune početnike od mail adrese do prve rezervacije i od prve rezervacije do prve recenzije koji pokriva sve segmente poslovanja izdavaoca.

Na koji način udruženje pomaže članovima u promociji njihovih smještaja, posebno uoči ljetnje sezone?

 Postoji par pravaca u kojima djelujemo. Mi smo mišljenja da je za sve one izdavaoce koji nisu u mogućnosti da sami organizuju prodaju, najbolja saradnja sa turističkim agencijama. Samo na taj način se može postići bolja popunjenost tokom cijele godine. Online kanali najbolje rade u sezoni, što je usko povezano sa dostupnošću naše destinacije. Mislim da je za ovu godinu značajno što smo započeli saradnju sa vašim portalom i to će sigurno dovesti neke nove goste u privatni smještaj.

Da li udruženje sarađuje sa lokalnim turističkim organizacijama i kako ta saradnja funkcioniše?

 I dalje smo zadovoljni komunikacijom sa LTO a nismo zadovoljni sa realizacijom. Ono što je dobro je što u gradovima sada imamo više povezanih manifestacija koje podstiču kretanje lokalnog stanovništva, ali i dolazak gostiju iz regiona. Početkom godine smo zajedno sa NVO Urbani kult promovisali Bridge koncept koji podrazumijeva saradnju privatnog, javnog i nvo sektora. Suština je sistematizacija privatnog smještaja, integracija kulturne baštine u ponudu kapaciteta i povezivanje manifestacijama različitog tipa u gotov proizvod. Sve ovo prati mobilna aplikacija i website Kulturna baština Crne Gore koji su namijenjeni našoj dijaspori. Promocija aplikacije će početi uskoro, a članovi Udruženja imaju ekskluzivno pravo da se nadju u aplikaciji. LTO su važan faktor u realizaciji, sve smo ih upoznali sa konceptom i očekujemo da nakon glavne sezone započnemo realizaciju.

Koji su najveći izazovi sa kojima se izdavaoci privatnog smeštaja suočavaju danas i kako im udruženje pomaže da ih prevaziđu?

Najveći izazov je obezbijediti goste i dobru popunjenost tokom godine. Ovo je realna posledica izostanka podrške od strane države u vidu subvencija, povoljnih kredita, bolje avio dostupnosti, edukacije, marketinga, statistike u realnom vremenu. Nikome ne može biti u interesu ostvarivanje manjih prihoda. Više od 70% kapaciteta države funkcioniše bez pažnje i podrške. Kakvi bi tek bili rezultati da se sistemski pristupi ovom resursu. Model integralnih hotela je odlično rješenje. Nije ga jednostavno implementirati u ovim uslovima, ali mi ćemo biti uporni.

Koliki je broj članova udruženja i da li su podjednako zastupljeni da tako kažemo primorski i planinski izdavaoci?

 Kod nas u Udruženju nema selekcije. Svi su ravnopravni, ali svakako su daleko brojniji kapaciteti u južnoj regiji. Trenutno je u Udruženju oko 500 članova, na mail listi je preko 800, a u toku je kampanja koja ima za cilj povećanje broja članova po gradovima kako bismo snažnije uticali na stvaranje povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje.

 Na koji način zainteresovani izdavaoci mogu postati članovi vašeg udruženja?

Izdavaoci mogu da se jave mailom, telefonom ili putem društvenih mreža. Potrebno je da ispune pristupnu formu, tako da je procedura jednostavna. Svaki registrovani izdavalac može biti član Udruženja i koristiti benefite direktne komunikacije. Izdavaoci koji plate godišnju članarinu u iznosu od 38€ postaju takodje članovi Kluba Udruženja. Stiču pravo na povoljnosti kod naših partnera i imaju 40% popusta na Autentika programe i individualne konsultacije.

Kako se izboriti sa nelegalnim izdavaocima smještaja?   

Broj registrovanih izdavalaca je u stalnom porastu. Tome je doprinijelo Udruženje upornim traženjem boljih uslova za registraciju, i mislim da su ove godine sve opštine izašle sa najboljim uslovima do sada. Izdavaocima nije u interesu da posluju nelegalno. Zakon ih ne može zaštiti u neprijatnim situacijama, ne mogu saradjivati sa turističkim agencijama i drugim pravnim licima, faktor stresa i neprijatnosti nije zanemarljiv. Sa nelegalnim izdavaocima ćemo se najbolje izboriti stvaranjem boljih uslova za registrovane izdavaoce

Kako članstvo u udruženju doprinosi poboljšanju turističke ponude u našoj zemlji?

 Izdavaoci su na vrijeme upoznati sa važećim propisima i uslovima koje treba da ispunjava njihov smještaj, podrška smo im prilikom izbora opreme, dodatnih sadržaja na osnovu ciljne grupe ka kojoj su orjentisani, naše prezentacije smještaja po gradovima doprinose boljoj organizaciji ponude turističkih agencija. Prisutni smo na medjunarodnim dogadjajima, gdje na afirmativan I reprezentativan način predstavljamo ponudu privatnog smještaja. Naša inicijativa Bridž concept je dobro prihvaćena u Sloveniji, zainteresovana je i Madjarska tako da je realno očekivati da postane regionalna priča.

 Da li biste željeli da dodate nešto što bi bilo važno za naše čitaoce da znaju o udruženju i njegovom radu?

Pojedinac sam teško nešto može da uradi. Nama je želja da u svakom gradu postoji jedno aktivno Udruženje koje bi zastupalo interese izdavalaca, iniciralo bolja rješenja i promjene. Dok se to ne desi pozivamo izdavaoce da aktivno pristupe Udruženju putem pristupnice , budu dio projekata koje smo najavili, a mi ćemo, kada se za to ukaže potreba, vrlo posvećeno podržati pokretanje Udruženja u njihovom gradu.  

Na samom kraju želimo da se zahvalimo gospođi Dzoganović koja se odazvala našem pozivu za ovaj razgovor, i da njoj i svim članovima Udruženja poželimo što bolju turističku sezonu,

Naši portali www.travelmontenegro.me i www.kotorinfo.com obezbjedili su mogućnost prezentacije smještajnih kapaciteta za sve članove udruženja uz određene benefite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *