More i Driftwood Art: Spajanje prirode i umjetnosti

Upoznajte Alanu i njen driftwood art koji predstavlja umjetničke radove koji su napravljeni od drveta koje je more donjelo na obalu.

More je oduvJek bilo inspiracija za mnoge umJetnike širom svijeta. Njegova nepredvidivost, ljepota i veličina privlače pažnju i oduševljavaju nas svojom snagom. Međutim, kada govorimo o Driftwood Artu, more je više od inspiracije – ono je i izvor materijala za stvaranje umjetničkih djela.

Driftwood Art predstavlja umjetničke radove koji su napravljeni od drveta koje je more donjelo na obalu. Ovo drvo je uglavnom nastalo kao posljedica urušavanja stabala, koja su zbog klizišta ili nekih drugih prirodnih sila završila u vodi i bila odnesena do obale. Ovo drvo se tada obrađuje, kako bi se stvorili različiti umjetnički predmeti, a često se koristi i u kombinaciji sa drugim materijalima, poput stakla, kamena ili metala.

Driftwood Art može uključivati različite tehnike obrade drveta, kao što su sječenje, brušenje, bojenje i lakiranje, a može biti izrađen u različitim stilovima i oblicima. Umjetnici mogu kreirati apstraktne skulpture, figurativne predmete, funkcionalne predmete poput stolova i ogledala, kao i razne dekorativne predmete, kao što su vaze, slike, lampe …

Ono što je posebno kod Driftwood Arta jeste da se radi o recikliranju materijala. Driftwood je materijal koji je pronađen na plaži i koji bi inače bio bačen, ali umjesto toga, umjetnici ga koriste kako bi stvorili nešto novo i lijepo. Ovo je vrsta umjetnosti koja prikazuje koliko priroda može biti inspirativna i koliko je važno da je čuvamo i koristimo na održiv način.

Driftwood Art je takođe vrlo popularan na obalama i ostrvima širom sveta. Na primer, na Havajima, postoji velika zajednica umjetnika koji stvaraju Driftwood Art, a njihovi predmeti su postali simbol ostrva i privlače mnoge turiste. Na nekim drugim destinacijama, poput Bahama, ljudi koriste driftwood za izgradnju kuća i drugih objekata, što takođe predstavlja održivi način gradnje.

Poslednjih par mjeseci našu pažnju je privukla umjetnica iz Rusije koja od 2022.godine živi u Herceg Novom, njeno ime je Alena Gareeva.

Alena je oduvijek bila zainteresovana za umjetničke projekte koji su povezani sa prirodom. Njena strast prema morskim ekosistemima i prirodnim elementima vodi je ka driftwood artu. Koristi prirodne oblike i teksture drveta kako bi stvorila jedinstvene skulpture i umjetnička djela.

Kada se radi o driftwood artu, Alena kaže da joj je inspiracija svugdje oko nje, posebno na obalama Bokokotorskog zaliva. Ona kaže da je svaki komad drveta koji more donese na obalu jedinstven, pa je svaki njen rad takođe jedinstven. Ona vidi ljepotu u svakom komadu drveta i njihovim prirodnim oblicima, što ju inspiriše da stvara umjetnička djela.

Koristi različite tehnike obrade drveta, od brušenja do lakiranja, kako bi stvorila željeni oblik i teksturu.

Alena je umjetnica koja je posvećena svojoj umjetnosti i koja svoju strast prema prirodi i moru prenosi u svaki svoj rad. Njena ljubav prema morskim ekosistemima i driftwoodu očituje se u njenim jedinstvenim umjetničkim djelima koja donose prirodnu toplinu i mir u bilo koji prostor.

Upoznajte ove predivne radove i uljepšajte svoj dom ili poslovni prostor sa ovim unikatnim prirodnim umjetničkim djelima – zapratite na Instagramu stranicu @dari_more_love .

Fotografije : Alena Gareeva

Autor : Miranović Žarko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *