Herceg Novi – zalasci sunca, more, pogled, istorija

Volite li zalaske sunca? Vodimo vas na jedno posebno mjesto u Herceg Novom…

Da li znate odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Herceg Novi i Boku?

Brojne su znamenitosti Herceg Novog, teško ih je sve nabrojati. Za turiste tu su more, prelijepi zaliv, plaže, Škver, utvrđenja ( Forte Mare, Kanli kula, Španjola ), Titova vila, Institut „ Simo Milošević“ , pa Stari grad, brojne uličice koje imaju svoje priče… A mi ćemo vas danas povesti na jedno posebno mjesto. Zamislite mjesto gdje se raspukne vidik i stvori se pred vama nestvaran pogled na zaliv, na Herceg Novi, s jedne i dio Hrvatske obale s druge strane.

Mjesto gdje mozete doživjeti, slažu se gotovo svi, najljepsi zalazak sunca koji ste ikada vidjeli…

Pri vrhu brda Osoja nalazi se živopisno selo Žvinje. A na samom vrhu je crkva posvećena Svetom Iliji Gromovniku koja je sagrađena oko 1600.godine. Kad pogledate samo brdo vidjećete da nije baš bogato rastinjem. Osim u dijelu gdje se nalazi crkva.

Prema nekim ranijim zapisima na cijelom brdu nije bilo ni jednog visokog drveta osim u okolini crkve. Postoji jedna stara priča koju smo našli u zapisima popa Špira Lučića iz 1897.godine : „ I još narod priča o gori na Ilin-vrh da su od prije stari sjekli držala oja i ralica za rala i odnijeli bi doma da to rade kad u jutru vele da bi ta drva sama otišla na ono mjesto okle su se posjekla te tako zbog toga narodna vjerovanja neće niko od ovdašnjijeh stanovnika za živu glavu da nijednu palicu drva odnese sa Ilina-vrha te kako koje drvo pada tako samo i trune.”

Do crkve možete doći automobilom  lokalnim putem. Čućete možda i priče da taj put da nije baš kvalitetan i da možete imati problema do vrha, ali prosječan vozač može bez puno muke doći do vrha. Za one koji više vole šetati, postoji i pješačka staza koja nije puno zahtjevna.

Dolaskom na vrh vidjećete da je bilo vrijedno truda. Sa platoa gdje je crkva pruža se prelijepi pogled na Herceg Novi, Rose, Boku, a sa druge strane na Hrvatsku. Kao na dlanu vidite selo Vitaljinu, a vidi se dobro i Molunat.  A rekli smo vam da se odavde pružaju najljepši zalasci sunca. Kažu da su zalasci sunca dokazi da postoje i lijepi završeci. Ovdje to izgleda fantastično.

Jedan od kuoriziteta ove lokacije je taj što sama granica između Hrvatske i Crne Gore prolazi preko zidića koji se nalazi ispred same crkve.

U neposrednoj blizini crkve vidjećete jedan kameni nadgrobni spomenik sa krstom. On datira iz 1806.godine. Spomenik je podignut u znak sjećanja na francuske vojnike koji su poginuli u borbama između 29. i 30. novembra 1806, kada je Napoleonov general Marmon krenuo iz Dubrovnika da osvoji Boku. U žestokim sukobima protiv udruženih snaga ruskim, crnogorskim i bokeljskim trupama gubici su bili veliki sa obje strane.

Ruski brodovi su odvozili svoje ranjene i poginule vojnike. Poginuli francuski vojnici, među njima i ađutant generala Marmona, kapetan Gaje, sahranjeni su tu na Ilinici kraj crkve. Prema predanju, ovo mjesto je izabrano kako bi oni mogli preko pučine „da gledaju“ prema svojoj domovini. Spomenik u njihovu čast podigli su francuski solunski vojnici 126. odreda koji su ovdje došli 1919. nakon oslobođenja Crne Gore i Boke. I danas svakog 11.novembra na dan potpisivanja Versajskog ugovora kojim je završen Veliki rat kako su zvali I svjetski rat, na ovom mjestu se u organizaciji Opštine Herceg Novi i Francuske ambasade, polaže vijenac sjećanja, mira i tolerancija za neke nove generacije.

Dali smo vam dovoljno razloga da posjetite ovo mjesto. Ima Herceg Novi dosta zanimljivih lokacija i mimo priobalnog dijela. Na vama je da ih pronađete i uživate u svom odmoru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *