Godinje biser Skadarskog jezera

Vodimo vas u jedan od bisera Skadarskog jezera selo Godinje koje uz bogatu istoriju posjetiocima nudi i dobro vino i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo

Na samo par kilometara od Virpazara nalazi se selo Godinje koje legendu o nastanku vezuje za X vijek i kneza Jovana Vladimira, koji je volio da boravi u ovom kraju jer mu je godilo, a tako je naselje  dobilo ime.  Istorija ga  pominje i polovinom  XIII vijeka kao svojinu manastira Vranjina. Položaj i sama ljepota sela bili su dovoljni i čuvenoj vladarskoj porodici Balšića (krajem XIV vijeka) da tu sagrade ljetnikovac u kojem su često boravili.

Najstarije jezgro sela posjeduje prepoznatljiv graditeljski kod. Obrazuju ga tri zaseoka, Lekovići, Perazići i Nikači sa ujednačenom arhitektonskom fizionomijom zbijenog tipa. Da bi se zaštitili od napada Otomanske imperije, stanovnici Godinja gradili su “kuću na kuću” i razvili poseban sistem prolaza kroz selo. U prostoru u kojem se držala stoka, tzv. “konoba”, izgrađeni su prolazi, pomoću kojih se moglo prolaziti od jedne do druge kuće. Tako se tunelima “ispod čemera” moglo doći od prve do posljednje kuće u selu. Isto tako u kući Lekovića možete vidjeti jedan od tih tunela kao i rupe u zidovima u kojima su se čuvale puške…

Posebnu draž izgledu sela daju mjesta ispred kuća, na kojima se moglo odmarati i sjeđeti. Ta se mjesta nazivaju “volat”. Centar dešavanja u selu, ipak je bilo guvno – veliki krug, u donjem dijelu sela, u kojem su se održavale igranke i proslave. Tu su i mladi i stari, kada bi obavili sve poslove, dolazili da zaigraju crnogorsko kolo i pjevaju crnogorske narodne pjesme.

Glavno zanimanje nekad bilo je vinogradarstvo, pa je naravno ovaj kraj i najpoznatiji po proizvodnji kvalitetnog vina i lozove rakije. Legenda kaže da na cetinjskom dvoru vladari uživali u ukusima vina ovoga sela. Danas isto tako to malo mještana što tu živi u selu bavi se vinogradarstvom. U selu se nalazi deset živih izvora pitke vode, od kojih je najpoznatiji “točak – lješkovac”. Pod lješkovinama ( lješnicima ) odigrao se, po predanju, jedan veoma čudan događaj. Osnivač bratstva Lekovića ( koji žive u selu Godinje ) – Leka, sreo je jarca sa mokrom bradom. Jurivši za njim, sustigao ga je kod izvora. Tu ga je vidio kako pije vodu, i riješio da ga ubije, kako taj izvor nikada ne bi presušio. I dan danas, ovaj izvor, ni ljeti, ni zimi – ne presušuje.

Ukoliko posjetite Virpazar naša preporuka je da nastavite dalje prema Godinju, osjetite dah prošlih vremena i ukus dobrog vina u Konoba Godinje gdje će vas dobri domaćin Mijo Leković pored tradicionalnog crnogorskog gostoprimstva upoznati i sa istorijom ovog kraja.

1 comment

  1. Predrag

    Crnogorac sam ali, eto, uvijek saznam nesto interesantno i novo o Crnoj Gori. Hvala Vam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *