GASTRO : DOBROTSKA TORTA

Još jedan od specijaliteta Bokeške kužine

Ako se nekada u nekoj posebnoj prilici nađete u poziciji domaćina koji ugošćava Dobroćanku ili Dobroćanina, tom prilikom vam ona ili on za kolače koje ste dugo spremali kažu : « Bonboni su vam izvrsni», nemojte se zbuniti ili ne daj Bože naljutiti! Jedno treba da znate: kada tako nešto na račun svojih kolača čujete, znajte da je to najveći kompliment! Pitate se zašto?U narednim redcima otkrivamo vam jednu u nizu Dobrotskih, slatkih priča i to onu najvažniju. Nećete se ljutiti, dobrotske bonbone i galetine ostavit ćemo za neku drugu slatku priliku.
Pričama iz Dobrote nikada kraja. Ljudi, običaji i vrijeme uradili su da tako bude. Priče su to o događajima, sretnim i manje sretnim vremenima u kojima su se ljudi borili, stvarali i voljeli. Mjenjala su se godišnja doba, mjenjao se ili bolje reći obogaćivao izgled ovog primorskog mjesta. Godine i vjekovi su prolazili, Dobroćani ih ispraćali i dočekivali a sa sobom uvijek nosili i čuvali svoje običaje.Za Dobrotsku tortu kažu da je to Carska torta, prije svega dug i po malo komplikovan način parićavanja, sadržaj prebogat a izgled onaj pravi carski: kruna sa draguljima. Za ovu priliku odlučili smo da zaboravimo onu staru Bokešku: Ricetu nikome ne daj! Daćemo je ! To znaci nastaviti čuvati trdiciju ovoga kraja, tradiciju Dobrote.

Photo : www.hedonista.me

Za sparićat Dobrotsku tortu morate u ovim brzim vremenima izdvojiti pune tri ure.
Za početak tu su menduli, 500 g koje treba u vreloj vodi opariti, oguliti i prosušiti. Nekada se to u zimskom periodu radilo na buri, ljeti na suncu, a sada može i u špaheeu uz obavezno provjeravanje da ne zagore jer time bi se izgubio i miris i ukus mendula. Za ovo ukusno i bogato voće treba vremena. Nakon sušenja moramo ih samljeti te od njih napraviti marcipan i to na sljedeći način:Promješati već pripremljene mendule, 500g cukra, 8 bjelanaca, 2 ćikarice maraskina, 1 ožica izgratanoga keksa i gratana kora od limuna.

Za pripremu tjesta treba imati volje i ljubavi jer bez tih sastojaka nijedno, pa ni tjesto za Dobrotsku tortu neće vam uspjeti. Za ovu deliciju treba umjesiti 400g brašna, 200g maslaca (nekada se koristila mast, sada maslac ili margarin) zatim cukra 200g i 8 žumanaca. Dobro sjedinjenim tjestom popunjava se kalup, radi se kruna, marcipan ulije u kalup i nakon toga pravimo gradeladu kojom pokrivamo marcipan i ujedno ukrašavamo našu tortu. Pred vama je puna ura pečenja tankom kartom pokrivene torte u špaheru uz obavezno nadgledanje i okretanje .Torta ce dobiti dukat boju a vi je nakon pečenja posuti cukrom koji će joj dati sjaj.

Photo : www.hedonista.me

Posebnu draž ovoj našoj slatkoj priči daje i to što je u Dobroti nedavno pronađen i originalni sač u kojem se nekada davno pripremala Dobrotska torta. Sač, star dva vijeka, ima svoj osnovni dio i unutra dodatak na koji se stavljala torta a pod njom žar. Sač bi se potom stavio na starinski špaher napravljen od opeka sa gvozdenom pločom na vrhu koja je morala imati uvijek istu temperaturu. To je bio jako težak način parićavanja što je svakako otežavalo domaćicama te su se one ne baš tako često odlučivale na pravljenje baš ovog kolača. Samim tim što su ga rijetko pravile, on je i dobijao na vrijedniosti.

U Dobrotskim kućama ova poslastica se mogla konzumirati samo u važnim prilikama. Bile su to Božic, Uskrs, ili možda vjenčanje u porodici ili možda vjenčanje u prijateljskim kućama. Za tako nešto torta se posebno ukrašavala: na gvantjeri, okružena zelenim vjecem od šparoge a male ružice po njoj. Bila su to lijepa vremena, a tako pripremljena torta bila je jako vrijedan poklon mladencima. Sada, kada već imate ovu rićetu i napravite tortu, možda ćete poželjeti da je ukrasite upravo ovako, kao nekada. Vjerujte to će biti jako teško. Nekada je Dobrota imala svoje lijepe đardine pune nekog lijepog cvijeća. Sve je manje đardina , a cvijeće—ima ga, ali nije to ono isto cvijeće, ono koje su Dobroćanke koristile da ukrase tortu, uljepšaju frizuru ili možda naprave Rožulin. Pitate se što je to! Rožulin, liker od latica ruža-dobrotskih, liker koji se pio uz Dobrotsku tortu Nisu Dobroćani pili samo liker. Tu je i šampanjac kojeg je bilo u bogatim pomorskim kućama. Pomorci su sa svojih dugih vijada donosili pune bajule šampanjca i mendula koji su se čuvali za posebne prilike, a posebna prilika je bila upravo ona, njeno visočanstvo Carska, Dobrotska torta.
P.S. Kada dođete u Boku, u Dobrotu sjetite se ove priče. Potražite mjesto, restoran ili možda kuću u kojoj se priprema ova torta i probajte je. Svaki vaš sljedeći boravak kod nas mirisaće na mendule i šampanj.

Autorka : Dolores Fabian

Kora:
400 g brašna
200 g masla
200 g cukra
8 žumanaca
Fil:
8 bjelanaca
500 g mendula
500 g šećera
2 ćikarice maraskina
1 kašika mljevenoveg keksa
1 limun, gratane korice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *