Fortress Reinvented : Hercegov novi grad

Ovaj dokumentarni istorijski film prikazivaće život u Herceg Novom od osnivanja grada – ljude, navike, hranu, način odijevanja, karakteristike izgleda i govora, a sve utemeljeno na istorijskim činjenicama vezanim za  događaje koje film opisuje.

Prvi trejler za film ‘Herceg Novi grad’ koji će se prikazivati posjetiocima Kanli kule, snimljen u okviru projekta ‘Fotress Reinvented’, konačno je online.

Ovaj dokumentarni istorijski film prikazivaće život u Herceg Novom od osnivanja grada – ljude, navike, hranu, način odijevanja, karakteristike izgleda i govora, a sve utemeljeno na istorijskim činjenicama vezanim za  događaje koje film opisuje. Osim toga, posebna pažnja biće posvećena upoznavanju gledalaca sa tvrđavom Kanli Kula i njenom ulogom, sa istorijskom ličnosti Herceg Stjepanom i značajem Trga Soli.

USKORO NA KANLI KULI#hercegnovitravel

Posted by Turistička organizacija Herceg Novi – Tourism Organization of Herceg Novi on Monday, July 22, 2019

 Režiser i autor filma je Dragi Vujačić, a film se radi u produkciji firme „Digital dab“

Film će imati naraciju na četiri jezika: crnogorskom, engleskom, ruskom i njemačkom, a gledanje će biti omogućeno kroz posebne binokularne naočare i ostalu tehniku, čija nabavka je takođe planirana projektom.

Na ulazu u Bokokotorski zaliv  bosanski kraj Tvrtko I osnovao je grad 1382. g. – zbog trgovine solju! Herceg Novi je najmlađi od svih starih obalnih gradova.

Grad se isprva zvao Sveti Stefan, potom – Novi, jer je zaista bio nov. U 15. v, herceg Stjepan Vukšić dodaje Novom svoju titulu uz ime, nakon čega se, do danas – ovo poznato ljetovalište i kulturna adresa zove – Herceg Novi.

Osvajan i rušen od Turaka (1482, 1493, 1508), bio je i u rukama Španaca (1538). Već 1539. godine, admiral turske ratne flote, Hajrudin Barbarosa, ponovo ga osvaja. Od 1687. u vlasti je Mletačke republike, do njene propasti, 1797. Potom Herceg Novim vladaju Austrijanci (1797-1806), Rusi (do 1807), Francuzi (do 1814), u kratkom međuvremenu, od 1813, Vlada Boke Kotorske i Crne Gore, te ponovo Austrijanci – dugo, do 1918. Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, Herceg Novi je pod italijanskom i njemačkom okupacijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *