Danilovgrad : Muzej magaraca Martinići

Prvi Muzej magarca u Crnoj Gori sa Centrom za posjetioce otvara se u petak na Farmi magaraca Martinići.

Pored brojnih muzeja koje sa ponosom predstavljamo turistima, od petka 19.jula Danilovgrad i Crna Gora bogatiji su za još jedan muzej – Muzej magaraca u sklopu farme u Martinićima. 

Kako nam je rekao vlasnik i osnivač muzeja ornitolog Darko Saveljić : ” Ovo što otvaramo na Farmi magaraca u Martinićima mi nazivamo Muzejom magarca. Međutim, sa aspekta magarećeg života, ovo bi oni nazvali Muzej torture nad magarcima. Sve ovo zbog činjenice da su u našem muzeju izloženi plugovi, sijalice, kosačice, magareća kola, sadilice… koje su po njivama i livadama vukli magarci a što nije bilo baš lako.
Magarac je bio najveći saveznik u teškom životu na crnogorskim selima. Gotovo da nije bilo kuće u krševitom dijelu države a da nije imala magarca. Samo su imućniji imali konje. Mararac je donosio vodu, drva, vukao, orao… bez magarca bi život na našem selu prije petesetak
godina bio nezamisliv… I upravo zbog toga što je zaslužio da mu se podigne spomenik (u mnogim mjestima van CG on postoji), mi mu podižemo muzej, u znak zahvalnosti.”

Opšte je poznato da je farmu  do sada posjetilo više od 58 hiljada ljudi. Zahvaljujući promociji u globalnom turističkom vodiču Lonely Planet, gdje je predstavljena, pored manastira Ostrog i festivala rijekom Zetom kao treća atrakcija Danilovgrada, te niskotarifnoj kompaniji Ryanair koji je preporučuje u 11 atrakcija u i oko Podgorice (Farma je na trećem mjestu)  sve je više stranaca na Farmi.

U muzeju su predstavljeni eksponati vezani za magarca: samari, burila, krošnje… Tu su i nezaobilazne fotografije polaroida sa crnogorskih plaža prije četrdesetak godina kada smo se fotkali s magarcima, fotografije života na selu. Imamo i jedan vrijedni popisni list iz
tadašnjeg državnog statističkog zavoda iz 1945.godine o poljoprivrednom popisu u Crnoj Gori. Tada je bilo više od šest hiljada magaraca. Danas ih nema više od 150 u cijeloj zemlji…
Svi koji će posjetiti farmu imaće prilike u muzeju da odgledaju i kratak film o farmi na šest jezika.

Ako ovoliku multilingvalnost nađete u nekom muzeju u Crnoj Gori, zatvaramo farmu.

NAJKRAĆA PRIČA O NAŠOJ FARMI

Dobro došli na našu Farmu.
Osnovana je 26.aprila 2015.godine i ima nekoliko strateških ciljeva:

1.Zaštita magaraca od izumiranja
Magarac je dio prirodne i kulturne baštine Crne Gore i do prije tridesetak godina nije bilo kuće u krševitom dijelu države da nije imala magarca za različite potrebe. Adaptiranost na kamen i lako održavanje činjeli su da je ova životinja imala široko rasprostranjenje. Danas su izgubili bitku sa industrijskom revolucijom a sela su u CG prilično opustjela, tako da je i magarac kao životinja izgubio svoju pređašnju ulogu.
Magarac je postao jedna od najugoroženijih životinjskih vrsta u državi, ugroženiji je čak i od pelikana. Zajedno sa našom farmom, u CG nema više od 150 jedinki.

2. Edukacija
Farma je za posjetioce otvorena vikendom a za najavljene grupe iz škola i vrtića i radnim danima. Do sada je farmu posjetilo 58 hiljada ljudi. Farma ima ulogu senzibilizacije ljudi na probleme zlostavljanja životinja.

3. Hipoterapija
Farma nudi besplatnu pomoć porodicama koje imaju problema sa autističnom djecom. Druženje sa magarcima pokazalo se uspješnim u većem broju slučajeva. Takođe, s obzirom da farma poštuje prava životinja, jedino ko može da jaše naše magarce su djeca iz invalidskih
kolica i ova terapija u nekim slučajevima može mnogo da pomogne. Ove se posjete posebno najavljuju i obavljaju kad na Farmi nema posjetilaca.

4. Azil
Farma je utočište za nekoliko magaraca koje smo kupili da bi ih spasili mučenja, gladi i teškog rada.

5. Magareće mlijeko
Magareće mlijeko je izuzetno zdravo. Služi za liječenje ili ublažavanje simptoma kašlja, bronhitisa, astme, eksema, alergija, psorijaze, te za oporavljanje organizma tokom zračenja ili korištenja citostatika. Mlijeko je jedno od najboljih pridodnih proizvoda za jačanje imuniteta.
Gotovo polovinu ukupno proizvedenog mlijeka doniramo za najteže bolesti i za djecu oboljelu od šećerne bolesti. Ostalo se prodaje da bi se obezbijedila samoodrživost farme.

6. Reciklaža
Farma je napravljena od recikliranih ili korištenih materijala. Farma reciklira.

Farma kao i muzej nalaze se u Martinićima opština Danilovgrad. Za više informacija možete pozvati broj +382 67 596 043 , ili posjetite njihovu stranicu na  facebook ili instagram profilu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *