Crna Gora: divlje srce Mediterana

Četiri svjetske baštine, pet nacionalnih parkova i jedna od posljednjih prašuma u Europi. I opet, rijeke, jezera, istorijski gradovi. I da, tu je i more…

Divlja ljepota . To je slogan kojim je Crna Gora odlučila ispričati svoju priču i nije moglo biti drugačije: raznolika zemlja sastavljena od divne obale, zaliva, ostrva, planina, kanjona i netaknutih šuma,  koja je i pored  svoje male veličine ima četiri lokaliteta svjetske baštine , pet nacionalnih parkova i jednu od posljednjih prašuma u Evropi . I opet, rijeke, jezera, istorijski  gradovi. Čudo se nastavlja. Manje od dva sata od Italije, mala balkanska država pravi je raj za sportiste i ljubitelje aktivnosti na otvorenom, koju treba posjetiti sada, prije nego što svi ostali saznaju za ovaj biser.

Vinski pogledi na jezero

Čaša Vranca (crnogorsko  vino) i brusketa s Njeguškim sirom (selo na jugu zemlje) nadopunjeno ekstra djevičanskim maslinovim uljem i ruzmarinom. U ustima okus Mediterana. Tako je započelo moje putovanje kroz Crnu Goru, od vinarije Plantaža ,  najveće vinogradarske plantaže u Evropi, do vrata sunčanog Glavnog grada Podgorice . Iz redova zasađenih na 2.300 hektara zemlje, proizvodi se 40 vrsta vina i 4 rakije: važan broj za malu zemlju, koja ima nešto više od 600.000 stanovnika.

Šetnjom kroz vinograde dolazi jadranski povjetarac (Plantaže je udaljeno 30 km od obale), no protagonisti ovog putovanja nisu plaže i luksuzna ljetovališta, jer Crna Gora ima još mnogo toga za ponuditi, daleko od gužve. Obilazak vinograda i podruma, a zatim ravno do Skadarskog jezera , jednog od najvećih jezera na starom kontinentu koje Crna Gora dijeli sa susjednom Albanijom. Drevna sela, otoci, napuštene tvrđave, stari samostani i skrivene plaže: Skadarsko jezero –  dio istoimenog nacionalnog parka, je mikrokosmos u srcu Balkana. Rezervirati izlet brodom organizaciji hotela  Pelikan koja polazi iz Virpazara, usput je ugodno zadržavati se među napuštenim plažama, zaroniti u kristalno čisto jezero i odvojiti vrijeme za uživanje u ovom tihom mjestu, zelenilu prirode, dobroj hrani i pogledima. Poput zelene piramide koju je stvorio zavoj rijeke Rijeke Crnojevića na najsjevernijem kraju jezera. Razmišljati u ispunjenoj samoći.

Podgorica nije i neće biti najfascinantniji glavni grad na  Balkanu i osim nekih zanimljivosti, koncentriran je uglavnom u starom osmanskom naselju Stara Varoš i pedantan mozaik hrama Hristovog vaskresenja koji je završen nakon 20 dugih godina. No, ovdje je vrijedno zaustaviti se barem na jednu noć, jer je na račun onoga što mislite, Podgorica je nevjerojatno zelena i podesna za život, kao i idealno mjesto za ljubitelje građevina iz doba Jugoslavije. Glavni grad Crne Gore zapravo je jedinstvena koncentracija betonskih zgrada i savremene arhitekture.

Poput mosta Milenijum , nova gradska ikona, koju  mnogi vole, a drugi opet kritikuju zbog svog izgleda koji podsjeća na radove Valencijske Calatrave je  The Capital Plaza , novi centar arhitektonskog, kulturnog i gastronomskog kompleksa u Podgorici u kojem se nalaze futuristički hotel centerville ,  s priloženom umjetničkom galerijom ,  restoranima i spa centrima. Oni koji više vole svetilišta, ne smiju ništa drugo učiniti, nego otići u manastir Ostrog koji je na jedan sat vožnje od glavnog grada. Bijeli manastir smješten  u stijeni 900 metara iznad doline rijeke Zete najvažnije je mjesto bogoslužja u Crnoj Gori i, povodom vjerskih festivala, privlači  hodočasnike iz cijelog svijeta.

NJEGOVO VELIČANSTVO – DURMITOR
Putovanje u Crnu Goru završavamo na sjeveru. Nakon Niksića nastavite prema Nacionalnom parku Durmitor . Utisak koji imamo, čim smo stigli na  odredište, je kao da smo  katapultirani u drugu dimenziju: glečeri, rijeke, potoci, lednička jezera (kao što je Crno jezero ), snježni vrhovi, krške stijene i šume crnih borova (kao Crna poda). Od decembra do marta Durmitor je mjesto za profesionalne skijaše, odnosno početnike, no ljeti Crnogorci i turisti dolaze ovamo radi potpunog uranjanja u prirodu, uključujući planinarenje, penjanje, brdski biciklizam, rafting…

Idealno mjesto za maksimalno uzimanje adrenalina? Kanjon Tare sa svojih 1300 metara dubine je drugi najdublji kanjon na svijetu nakon kanjona Colorada. Ovdje morate rezervisati rafting izlet od  najmanje dva dana. Na putu filmski pejzaži parada pred vašim očima. Spetakl prolaske je  zapanjujući: prizori kamenih zidova koji se ogledaju u ogledalu bistre vode gdje možete ljeti roniti. U pozadini impozantne Dinarske Alpe.

I MORE
I more? Shodno svojoj  maloj veličini, Crna Gora je čuvar nekih od najljepših plaža na Mediteranu. U Budvi se nalaze Jaz , zlatna pješčana uvala dva kilometra od gradskog jezgra, i  Buljarica , koja i ovog ljeta ugošćuje Sea Dance  ( od 30. avgusta do 1. septembra), elektro-dance  muički događaj.

Ko voli glamur i ekskluzivitet tu je malo ostrvo – Sveti Stefan, kome je pristup rezervisan isključivo za goste luksuznog odmarališta koji ga posjeduje. Dalje nastavljamo prema Bokokotorskom zalivu za kojeg je engleski pjesnik Lord Byron s pravom napisao  najljepši spoj između zemlje i mora nastao pri rođenju planete. 

Tu je predivni srednjovjekovni grad Kotor , lavirint uskih uličica s istorijskim  građevinama iz mletačkog doba, Perast s najfascinantnijim srednjovjekovnim središtem na crnogorskoj jadranskoj obali i dva ostrva  Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, a tu je i  Herceg Novi još jedan srednjovjekovni biser koji je na  dva sata vožnje od Dubrovnika.

autorka : FRANCESCA MASOTTI
tekst preuzet sa portala : www.vanityfair.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *