Čanj : Biser barske rivijere

Čanj je malo turističko mesto smješteno između Petrovca i Bara, sa predivnom šljunkovitom plažom, zbog ljepote šljunka kojom je prekrivena, plaža je dobila ime Biserna Obala.

Čanj je malo turističko mjesto smješteno između Bara i Budve; tačnije Petrovca, sa predivnom šljunkovitom plažom dužine 1200 m. Zbog ljepote šljunka kojom je prekrivena, plaža je dobila ime Biserna Obala. Izolovano od glavnih saobraćajnica pa tako nudi uslove za prijatan i bezbjedan odmor. 

Kotorski senat je 1741.godine donio odluku o zatvaranju kapija grada Kotora za Crnogorce. A zabrana o ulasku u grad i trgovanju bila je životno pitanje susjednih plemena. Stoga su Riječani,Crmičani i dr. okrenuli izvoz na Špic, tj. upravo na Čanj. I ranije je luka Čanj korišćena. U nekim spisima nalazimo podatke gdje se kaže da je Čanj najbliza luka Crne Gore. Pitanje legalizovanje ove luke i koridora kroz granicu postalo je od tada međunarodno pitanje Crne Gore, a pokretala ga je Rusija.

Ruska diplomatija radi na legalizaciji luke Špic (Čanj),ali se tome uvjek ispriječe evropske sile, koje se boje prisustva ruske flote u tom regionu. Čak je 1825.godine trebalo da se tu iskrca ruska pomoć Crnoj Gori u municiji.

U Čanju je podignut jedan magacin jos u XVIII vijeku,a kasnije je i drugi legalizovan kod Turaka sa namjenom za trgovinu.Ova dva magacina bila su dovoljna za smještaj hrane (žita) i druge robe sa nekoliko ondašnjih jedrenjaka. To su i danas jedine kamenom zidane zgrade i svjedoci jednog vremena na na pijesku Čanja.

Čanj je danas mirno turističko mjesto idealno za odmor. Velika i uređena plaža, par plažnih barova, čisto more, u pozadini postoji par mini hotela novijeg datuma, kao i par starih koji i su koliko toliko sređeni za prihvat gostiju.

Nedaleko od glavne plaže tkz. Biserne obale nalazi se Kraljičina plaža, do koje možete doći samo barkom, kažu da je ime dobila po crnogorskoj kraljici Mileni koja je tu dolazila da se kupa.

Naša preporuka je svakako da svoj odmor planirate u periodu kad je najmanja gužva – jun i kraj avgusta početak septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *