Budva : The Long Ships, zvono i Ričardova glava

Da li ste znali kako je Ričardova glava dobila ime? Kako je zvono postalo simbol Budve? Koji je film zaslužan za sve to…

Jedan od najvećih filmova koji je sniman 60ih godina prošlog vijeka sniman je u Crnoj Gori. Snimano po noveli Frans G. Bengtssona “The Long Ships” a u režiji Jack Cardiffa  sa  budzetom od enormnih 16miliona dolara doveo je u Crnu Goru krem tadašnjeg glumišta : Richard Widmark, Sidney Poitier, Russ Tamblyn,  a bila je tu i jedna od najljepših jugoslovenki Beba Lončar.  

Film koji je prikazivao sukob Mavara i Vikinga oko basnoslovno skupog zlatnog zvona, a snimao se, osim Budve, i u Petrovcu, Ulcinju…

Radnja filma je ta da dva brata vikinga kradu pogrebni brod kralja Skandinavaca i njegovu prelijepu šćer te kreću u potragu za ogromnim zlatnim zvonom tkz. “MAJKOM GLASOVA”. Braća se bore protiv mora, sa svojom neposlušnom posadom a onda i sa vojskom Mavara koju vodi princ Al Mansuh.

Film je donio i dvije možemo slobodno reći istorijske promjene u Budvi. Prva nadaleko poznata Ričardova glava upravo je dobila ime u tom periodu snimanja filma. Jedna od najljepših budvanskih plaža poznatu pod imenom BRIJEG OD BUDVE, zahvaljujući glavnom glumcu Richard Widmarku dobija to ime – Ričardova glava. Za potrebe snimanja i po zahtjevu glumca, ispred Avale izgrađeno je drveno pristanište, koje se pružalo pedesetak metara u more, a betonska platforma sa glavom na njenom kraju nazvani su tada po Widmarku – Ričardova glava. Tako se ovo ime prenijelo na čitav pomenuti prostora Brijega od Budve. Plaža se proteže uz same zidine Starog Grada, sve do dijela ispred Hotela Avala.

A druga stvar je famozno zvono iz filma. Po završetku snimanja filma zvono je iako nije od čistog zlata kao u filmu, već od plastike otkupljeno je sa svom drvenom građom koja je korišćena za snimanje filma od strane budvanske porodice Marović, a kasnije ga je kupila porodica Delević, da bi poslednji vlasnik zvona bio Nikola Palunko ( imali smo uvid u kompletnu dokumentaciju ) – on ga je održavao i postavio na betonske stubove, koristeći ga 20 godina kao kafić koji je okupljao budvane i goste, uz dobre priče i muziku postao je jedan od omiljenih mjesta…  Postojala je ideja da se tu puštaju inserti iz filma i da bude jedan zanimljiv turističko ugostiteljski objekat. Na žalost Opština od 2005.godine nema razumjevanje za sve to. Ono danas krasi ulaz u stari grad. Kako saznajemo, građani starog grada i mjesna zajednica “Stari grad” u dogovoru sa njegovim unukom Balšom će se potruditi da zvono preurede (gitovanje, šmirglanje, farbanje, stavljanje svjetla okolo) čak i reflektor na starom gradu da ga osvjetljuje) i isto sačuvaju od zaborava tj da ne propadne.

Postoje brojne legende koje možete čuti od raznih turističkih vodiča, ali prava istina je ta da je to zvono samo filmski rekvizit i da ne postoji ikakva istorijska pozadina tipa da ga je Ričard Lavlje Srce  poklonio kako smo čuli skoro dok je grupa japanskih turista tu prolazila, ili da je recimo Ričard Barton tu uživao u odmoru dok je snimao film “Sutjeska”…

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli koliko toliko da pojasnimo neke stvari. Budva i Crna Gora su nekad bile idealne lokacije za snimanje filmova, Ričardova glava nosi naziv po glumcu iz filma a ne po nekoj istorijskoj ličnosti ( Budvani je inače nikad nisu doživljavali kao neko idealo mjesto za uživanje i kupanje već je kako kažu bila prolazna stanica do Mogrena ) , i naravno za zvono smo dali jedno možemo reći ekskluzivno obavještenje, iako dobar dio Budvana zna sve to, ali eto da znaju i mnogi drugi.

Ž.M

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *