18. Maslinijada-Stari Bar

XVIII po redu Barska maslinijada otvorena je danas u Starom Baru. Ukoliko se odlučite da sjutra odete do Bara nećete pogriješiti

Danas je u otvorena  “18. Maslinijada-Stari Bar”, velika tradicionalna smotra maslina, maslinovog ulja, poljoprivrednih proizvoda i zdrave hrane, održava se u danas i sjutra u Starom Baru.

Pod sloganom “Maslina je ime Bara” ovu poljoprivredno-turističku i kulturnu manifestaciju organizuje NVO ”Maslinijada”, uz pomoć Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade Crne Gore.

Na tradicionalnoj, 18. po redu Maslinijadi učestvuje oko 60 izlagača-maslinara iz Bara i Crne Gore, kao i gostiju. Osim maslinara, izlagaće i pčelari, vinari, uzgajivači ljekovitog bilja, proizvođači zdrave hrane, a predstavila su se i jela iz tradicionalne barske kuhinje.

Poslednjeg dana manifestacije biće proglašeni i nagrađeni najbolji maslinar, najbolje održavani maslinjaci i mladi zasadi, kao i najljepše uređeni štandovi izlagača.

Manifestacija, koja svake godine okuplja više hiljada posjetilaca, počela je petak, tradicionalnim pohodom-putevima maslinara. Maslinari i njihovi prijatelji obišli su  hiljadugodišnje zasade u Džidžarinu, jednom od najpoznatijih maslinarskih predjela pored Starog Bara.

Priređen je i bogat kulturno – umjetnički i zabavni program. Učestvuju poznata bosanska muzička zvijezda Aldino, zatim etno – grupa Zora, rok sastav Akademija, muzičari Ari Hajdarević i Ibrahim Mekić, Pljevaljski tamburaši, pjesnik i humorista Rajko Joličic, kao i KUD Jedinstvo i KUD Rumija.

Organizatori su obezbijedili besplatan autobuski prevoz ka Starom Baru za posjetioce. Kao i svake godine, degustacija izloženih proizvoda sa štandova biće besplatna.

Čekamo vas i sjutra u Starom Baru

Fotografije : Alexander Nadrilyanski

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *