XXII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Svečano otvaranje XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike održaće se sjutra, 13. jula, tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, sa početkom u 21 čas i 30 minuta.

Svečano otvaranje XXII KotorArt Don Brankovih dana muzike održaće se sjutra, 13. jula, tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Violinista jedinstvene emocije i senzibiliteta, Nemanja Radulović, sa svojim ansamblom Double Sens nastupiće na koncertu pod nazivom Put oko svijeta. Program je dio koncertne turneje i promocije novog albuma Roots (Korijeni) snimljenog za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine.

Na repertoaru koncerta naći će se objedinjeni aranžmani tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Većinu aranžmana, uz Nemanju Radulovića, radio je pijanista Aleksandar Sedlar, koji je i sam gost koncerta.

Ulaznice za događaj mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.    

Svečano otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike je poseban događaj na kulturnoj mapi Crne Gore. Ono ne predstavlja samo određeni koncert u datom vremenu i prostoru već događaj koji uvijek nosi poruke mira, dijaloga i tolerancije sa mjesta koje je vjekovima staro i pod zaštitom Uneska. Ovog puta iz Kotora ćemo, uz zvuke Nemanje Radulovića i njegovog sastava Double Sens ploviti svijetom i upoznavati druge kulture, samim tim, oplemenjivati i bogatiti sopstvenu. – istakli su iz PR službe Festivala.

Nemanja Radulović, srpsko-francuski violinista koji svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude, posljednji album, Roots (Korijeni), objavio je za Izdavačku kuću Varner Klasiks, 2021. godine. Prethodili su kompakt-diskovi za izdavačke kuće Dojče Gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama poput njujorškog Karnegi hola, amsterdamskog Koncergebaua, sale Berlinske filharmonije, sale Plejel u Parizu, Pozorišta na Jelisejskim poljima, hola Suntori u Tokiju itd. Kao solista, nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, među kojima su: Londonska, Minhenska i Njujorška filharmonija, Berlinski, Tokijski, Montrealski, Geteborški i Sidnejski simfonijski orkestar, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Drezdenska državna kapela itd. Redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor FavrKan i Suzan Manof. Bio je pobjednik violinskih takmičenja Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu.

Double Sens osnovan je 2008. godine, kada je violinista Nemanja Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, sa jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta, a nedavni i budući nastupi uključuju koncerte u Pozorištu na Jelisejskim poljima, bečkom Koncerthausu, dizeldorfskom Tonhaleu, Mersejskoj operi, Kolarčevoj zadužbini, Koncertnoj sali u Kjotu, sali Berlinske filharmonije. Orkestar je snimio pet albuma, među kojima su The 5 Seasons (Deka, 2011) i Journey East (Dojče Gramofon, 2015). Radulović i Double Sens snimili su prvi put CD za Izdavačku kuću Varner Klasiks 2022. godine. Ideja za album razvila se za vrijeme pandemije kovida-19, kada je Radulović tokom izolacije imao vremena da dublje promisli muziku danas, ali i muziku prošlosti i budućnosti. S tim u vezi, kompakt-disk pod nazivom Roots objedinjuje aranžmane tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana.

Uz pokrovitelje festivala, kao i sponzore i prijatelje, partner ovog koncerta je i Yamaha, euro -unit. Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *