Upoznaj Crnu Goru – upoznaj Plav

Turistička ponuda Opštine Plav sastoji se od onih najljepših stvari – prirodnih ljepota planina, jezera kao i kulturno istorijskih spomenika. Plav je vrijedi posjetiti i osjetiti prirodu punim plućima, a tu su i gastro specijaliteti… Upoznajte Plav

Dobro došli u Plav. Mjesto koje će te zavoljeti. Divan spoj prirodnih ljepota na jednom mjestu…

O PLAVU

 Plav se nalazi u podnožju planinskog masiva Prokletije, 920 mnv, na izvorištu rijeke Lim. Smatra se da je ime dobio po rimskom imperatoru Flaviusu (Phlavius) u vrijeme kada je ovo područje bilo pod rimljanima, tome svjedoči i sam naziv rijeke Lim, od rimskog Limes što znači granica, tačnije rijeka Lim je predstavljala granicu između istočnog i zapadnog Rimskog carstva.
Plavu pripada i jedan dio Nacionalnog parka Prokletije, najmlađeg nacionalnog parka Crne Gore. Plav obiluje jezerima od kojih je najpoznatije Plavsko jezero, najveće ledničko jezero na Balkanu, jedno od najvećih i najljepših na ovim prostorima. Hridsko i Visitorsko su planinska jezera, takozvane Gorske oči a Visitorsko je specifično po tome sto ima plutajuće ostrvo.

Kulturno-Istorijsko nasljeđe Plava je raznoliko. Stara dzamija iz 1471. godine, manastir Sv. Trojice u Brezojevici iz 13 – og vijeka, Redžepagića kula iz 1671. Godine i džamija Sultanija sagrađena 1907.godine samo su dio bogate kulturne riznice našeg grada.

Kula Redzepagića 

Redžepagića Kula je najstarija Kula u Plavu. Smatra se da je sagradio Hasan beg Redžepagić 1671. godine dok prema nekim izvorima Kula potiče iz 15. vijeka kada je podigao Ali Muče, potomak Ali Bega Redžepagića, radi odbrane od Albanskih plemena Klimenata i Bunjana.

 Osim stambene uloge, Kule su imale i odbrambenu funkciju ne samo za jednu porodicu već za cijelu mahalu, tome svjedoče i otvori na zidovima odnosno puškarnice. Kula je pretvorena u muzej sa velikim brojem antikviteta, i zakonom je zaštićena. Dva sprata Kule sagrađena su od kamena dok je treći, takozvani Čardak sagrađen od drveta. O arhitekturi ove građevine i njenoj specifičnosti uči se i na univeriztetima širom svijeta. Kula je nekada na krovu imala i “Baba Finku” nalik minaretu samo znatno kraće, sa jabukom na vrhu, što je označavalo da je kuća musafirska i da je svaki dobronamjerni musafir dobrodošao. Na prostoru Plava postoji mnoštvo kula, a u nekima se i dan danas stanuje. Kule su nemjerljivo arhitektonsko blago ovog kraja i svjedok Osmanske vladavine, te ih treba obnoviti i sačuvati.

MANASTIR SV. TROJICE

Manastir Sv. Trojice u Brezojevicama kod Plava je najstariji poznati sakralni objekat i sačuvani spomenik. Potiče iz doba Nemanjića. Prema predanju ovaj objekat je stariji od manastira Dečani.

Prema mišljenu stručnjaka i istoričara objekat je podignut krajem XII vijeka. Manastir je rađen u Vizantijskom stilu, i obiluje mnoštvom ikona. Zvonik je smješten na brdu Gradac nedaleko od manastira.

STARA DŽAMIJA

U centru Plava, na zidinama nekadašnjeg starog Dizdarevog grada, davne 1471. godine Osmanlije su sagradile prvu džamiju u Plavu, to je Stara, Drvena, Carska odnosno Asker džamija kako se nekad nazivala jer je pravljena za turske vojnike – Askere.

Tada je bila u potpunosti izgrađena od drveta, dok danas ima nešto drugačiji izgled, jer je preživjela i nekoliko renoviranja. Zbog originalne arhitekture, duboreza i arabeski, kamene i drvene gradnje, galerije, soferluka i vitkog drvenog minareta zakonom je zaštićena kao spomenik kulture.

PLAVSKO JEZERO

Dobrodošli na Plavsko jezero, najveće ledničko jezero u Crnoj Gori.
Led i snijeg se na Prokletijama zadržavaju do juna mjeseca, a od vode sa planina stvaraju se potoci i rijeke koji zajedno grade Ljuču, rijeku koja se uliva u jezero.
Tokom ljeta voda je dovoljno topla za kupanje, dok se zimi površina zaledi i preko njega se može hodati. Jezero se nalazi na 907 mnv, sa prosječnom dubinom od tri, a najvećom od devet metara. Njegova površina je 2 km2.

Iz njega izvire rijeka Lim.
Splav na jezeru je atraktivno kupalište, mjesto za vožnju pedalina, kajaka ili čamaca.
Plavsko jezero je bogato ribom i predstavlja raj za sportske ribolovce (flyfishing).
Plavsko jezero, rijeke Lim i Ljuča pravi su raj za sportski ribolov. Ovdje se ispunjavaju snovi i želje svakog ribolovca, bilo kojom tehnikom da želi da peca. Ribe koje se mogu naći su: mladica, štuka, endemična pastrmka „blatnjača“, lipljen, potočna pastrmka, skobalj ili klen.

VISITORSKO JEZERO

Svojom ljepotom izdvaja se i Visitorsko jezero na 1820 metara, sa travnatim plovećim ostrvom – sprudom po sredini, koji je u prošlosti čobanima služio kao prirodno sklonište za stoku od planinskih zvijeri.
Plav nisu samo ove znamenitosti koje smo naveli. Plav su još i nadaleko poznati Dani borovnice koji se organizuju svake godine krajem jula mjeseca, pa i Limska regata – manifestacija koja se održava više od 20 godina, u periodu kraj maja i početak juna mjeseca, što u mnogome zavisi od vremenskih uslova i vodostaja Plavskog jezera i Lima, pa i Dani behara… 
A za ljubitelje planinarenja  Plav ima svoje adute :

Na površini Plavskog jezera ogledaju se planine Visitor i Kofiljača koje okružuju Plav, na čije vrhove možete krenuti odmah nakon doručka ili ispijanja jutarnje kafe u nekom od lokalnih kafića. Tokom uspona otvara se lijep pogled na jezero i čaršiju, kao i na doline koje grade rijeke Ljuča i Lim. Ukoliko ste više ljubitelji lagane rekreativne šetnje onda su obližnja brda oko Plava – Završ, Vardište i Skić idealni vidikovci za vas. Do njih se može doći nakon sat vremena lagane šetnje, a sa svakog od njih pruža se lijep pogled na grad i okolinu. Bliža okolina Plava istovremeno je idealna za aktivni odmor u prirodi, i kada su u pitanju rekreativne šetnje, ali i ozbiljno planinarenje.

Ako možda više volite biciklizam nego li planinarenje , Plav ima i za vas ponudu :

Turistička organizacija Plav je 2017. godine pokrenula novi turistiki događaj za promociju i unaprjeđenje biciklizma. Riječ je o kružnoj biciklističkoj trci Plav-Gusinje-Plav, u dužini od oko 30 kilometara. Vožnja ovom stazom, odnosno, magistralnim putem, idealna je prilika da se upoznate sa brojnim selima kroz koje ona prolazi, da se upoznate sa životom lokalnog stanovništva, ali i da posjetite neko domaćinstvo i probate med, kajmak, šljive ili neke druge proizvde, i na pravi način doživite i osjetite život u podnožju Prokletija duž rijeke Ljuče. Trka kreće iz Plava i vozi se asfaltnim putem kroz Brezojevice, preko Šarkinovića Latka do sela Martinoviće. Tu biciklisti prelaze jedini most preko rijeke Ljuče. Onda drugom stranom dolaze do Ali-pašinih izvora, prolazeći kroz zaseoke Višnjevo, Kruševo, Koljenoviće.

I ljubitelji raftinga imaju razlog da posjete Plav – već dvije decenije iz Plava, sa izvorišta Lima, kreće Limska regata. Ova trodnevna manifestacija, krajem maja, godinama je označavala početak ljetnje turističke sezone za gradove kroz koje prolazi.  Regata ima prekogranični karakter, jer prolazi kroz Crnu Goru i Srbiju, kroz pet gradova: Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje i Prijepolje. Nadmudrivanje sa tajanstvenim ćudima, na momente mirnog, ali uvijek nepredvidivog Lima traje oko 20 sati, a ukupno se prelazi oko 134 kilometra. Turističe organizacije gradova kroz koje Lim protiče planiraju da ovu manifestaciju prošire uključivanjem i drugih gradova (Priboj, Rudo, Višegrad/Međeđa), i na taj način povežu Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Rafting Limom zahtijeva kompletnu rafting opremu koja se koristi na brzim vodama uz obavezno prisustvo profesionalaca/skipera, koji će upravljati gumenim čamcem/posadom.

I ljubitelji paraglajdinga, ribolova, skijanja i hodanja na krpljama ovdje u Plavu imaju svoje mjesto.

Plav je grad sa bogatom istorijom, dobrim ljudima i veoma bogatom turističkom ponudom. Posjetite Plav i uživajte u onome što vam nudi.

ŽM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *