Sutomorski tumul

Koliko puta ste prosli pored dvora kralja Nikole u Baru a da niste ni znali kakav se arheoloski dragulj nalazi u njegovom dvoristu…

Ne tako davne 2011.godine u blizini Sutomora na lokalitetu Rake, u Spičanskom polju, ispod tvrđave Nehaj , pored Sutomora, pronađeno je, sa arheološkog stanovišta gledano, spektakularno otkriće – grob star gotovo 5.000 godina. Do ovog otkrica doslo je sasvim slucajno, radeci na ravnanju privatnog imanja u Sutomoru bageri su zakacili nesto sto se kasnije otkrilo kao veliko otkrice.

Grobnica, tj. cista, datira iz 2.700 god prije nove ere, dakle, stara je oko 4.700 godina. Radi se o tumulu iz ranog bronzanog doba, u arheologiji poznato kao jadranska varijanta – ljubljanske kulture, koja se protezala duž istočne obale Jadrana, ali koja je u jednom trenutku imala kontakte sa tzv. Vučedolskom kulturom u unutrašnjosti. Rađena je sa karakteristikama specifičnim za vrijeme prodora indo-evropskih naroda. To znači da je pokojnik sahranjen u zgrčenom fetalnom položaju, da bi se se rodio ponovo i na onom svijetu.

O samom nacinu sahranjivanja i ritualu : Prvo se pripremao teren za sahranjivanje, stavljali se određeni darovi, pa se posipalo vrlo rastresitom finom zemljom, koja se nakon toga kadila protiv zlih sila i demona. Onda bi započela izgradnja ciste po ritualu koji je znao trajati i po nekoliko dana. Grob se zaptivao različitim vrstama gline koje su donošene na ovo mjesto specijalno za tu priliku, a pripadnici zajednice su nasipali zemlju kopanu na različitim mjestima. Oko same ciste nalazi se prsten od kamena, radi ritualnog odvajanja prostora mrtvih od prostora živih.

Danas se tumul nalazi u dvoristu dvora kralja Nikole u Baru.

 

Text : vijesti.me

Photo : travelmontenegro.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *