Stari Bar – Antivari

Danas Stari Bar sa nestrpljenjem čeka sezonu i brojne posjetice koji u ovom gradu mogu osjetiti dah istorije i kulture

Jedan od najljepših ako ne i najljepši stari grad na crnogorskom primorju Stari Bar. Visoko podignut u podnožju Rumije, ostao je kao simbol jednog nekad jakog grada koji je kroz istoriju doživio i preživio mnoge osvajače. Danas Stari Bar sa nestrpljenjem čeka sezonu i brojne posjetice koji u ovom gradu mogu osjetiti dah istorije i kulture.

Njegove ulice su vodiči kroz vijekove, od grčkih kolonija do srednjeg vijeka, vladavine Mletaka, turskog perioda i sve do nove ere. Tokom zadnjih arheoloških iskopavanja otkrivena je keramika od prije nove ere, kada su ova mjesta bila naseljena Ilirima. Ovi pronalasci dokazuju da su temelji Starog grada stariji od dva i po milenijuma. Latini su ga zvali Antibaris, i to je bio centar regiona dok se grad nije preselio u polje prema moru. 

Grad je konstantno građen i dograđivan tokom vjekova svog postojanja i danas se u njemu mogu vidjeti ostaci građevina različitih arhitektura i uticaja. Najstariji dio grada je dio oko kapije, koji se nalazi na isturenoj stijeni, dok unutrašnjost grada čuva ostatke brojnih crkava iz različitih perioda.

Tako se mogu vidjeti ostaci romanogotske katedrale Svetog Đorđa, kao i dvije gotske crkve, Svete Katarine i Svete Venerande.

 

Zapadni dio grada čuva ostatke crkve Svetog Nikole, za koju se vjeruje da je izgrađena u 13. vijeku od strane Jelene Anžujske, žene srpskog kralja Uroša.

Najbolje očuvana vjerska građevina je crkva Svetog Jovana Vladimira, koja se nalazi u samom centru grada.

Stanovništvo Starog Bara se bavilo uglavnom zanatstvom, trgovinom i uzgajanjem maslina, pa su zbog toga, kroz istoriju često bili žrtve nemilosrdnih gusara iz susjednog Ulcinja, nadaleko čuvenih po svojim zlodjelima i pljačkaškim pohodima.

Ukoliko vas put nanese ka Baru, obavezno morate posjetiti i Stari Bar.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *