Risan : Rimska noć

Turistička organizacija opštine Kotor organizator je manifestacije „Rimska noć 2019“ koja se ove godine, po prvi put održava, u nedelju, 28.07.2019. godine sa početkom u 20.00 sati na šetalištu u Risnu i na risanskoj pjaci.

Manifestacija je zamišljena kao festival antičkog Risna koji će javnosti približiti važnost arheologije u turizmu te obogatiti kulturnu i turističku ponudu Risna i Boke Kotorske. Cilj manifestacije je bolje povezavanje sadržaja koji će se razvijati od opuštajućih zabavnih aktivnosti (hrana, piće, prodaja suvenira, pedagoške radionice) preko aktivnijeg učenja i upoznavanja svakodnevice antičke kolonije (kultura odijevanja, izrada frizura) pa sve do izvođenja profesionalnih učesnika (borbe gladijatora, prodaja robova, ples s vatrom).

Zamišljeno je da ima više tema: zabava, nakit, odjeća, gastronomija, zanati, igre. Program će biti podijeljen na: animacije za djecu, zabavni i gastro dio.

Kroz program za djecu, uz angažovanje animatоrа “Event Montenegro” realizovaćemo rimske igre kao što su borbe sa mačevima i štitovima, povlačenje užeta, ubacivanje oraha u amforu itd. Najmlađe učesnike očekuje veliki broj poklona i iznenađenja,Takođe je planirano za sve učesnike pravljenje rimskih frizura kao i odijevanje u rimske odore sa lovorovim listom na glavi. Značajno mjesto zauzeće i mala škola gladijatora koju će organizovati Medieval Kotor, grupa u okviru nevladine organizacije za očuvanje kulturne baštine Kotora i Crne Gore, koja se bavi istorijskim konstrukcijama zanata, alata, odjeće, oružja i oruđa, tehnologija i drugih segmenata života sa ciljem da spozna svakodnevicu ljudi iz prošlosti i pomogne očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Za predstavljanje rimskih mačeva tipa “gladijus” i “spata” zadužen je Andrija Ramadanović iz Kotora, vlasnik “Romada” kolekcije koja broji preko 200 primjeraka hladnog oružja ručne izrade iz perioda 8. vj p.n.e do 20.vj.n.e. Za ovu priliku izvojeno je 9 primjeraka mačeva.

Iste večeri predstaviće se i Petar i Eva Martinović, osnivači ateljea starih zanata koji 15 godina uspješno plasiraju keramički ručno rađene proizvode. Na Rimskoj noći predstaviće se sa unikatnom keramikom koju stvaraju po sjećanju i po mašti

Gosti večeri biće i predstavnici arheološkog muzeja “Narona” iz Metkovića koji će pred muzeja predstaviti i rimski nakit a ujedno i prikazati film “Rimska noć u Naroni”.Ovaj muzej sagrađen je na ostacima rimskog hrama a jedinsten je po specifičnim nalazima koji se u njemu mogu doživjeti, mramorne skulpture kojih ima 17. Pored brojnih nagrada koje posjeduju, muzej je posebno nagrađen za doprinos obogaćivanju turističke ponude Hrvatske.

Na Rimskoj noci predstaviće se 16 izvođača koji će u autentičnoj odori centuriona, barjaktara i rimskih legionara izvesti performans, nakon čega će biti izvedene gladijatorske borbe sa adekvatnom gladijatorskom opremom, gdje će učestvovati 4 uvježbana gladijatora. Opisani program izvesti će Dioklecijanova legija, Udruženje iz Hrvatske.

Vatreni show će biti organizovan sa malim rekvizitima (svijeće, orb, poi), zatim sa velikim rekvizitima (štap, lepeze, zmije), bljuvanje vatre kao i izvođenje vulkana, pirotehnika u sredini podijuma sa performansom koji pršti nekoliko metara u prečniku i obogaćuje program. Za ovu tačku biće angažovani Haos animatori iz Srbije.

Istog dana biće organizovano predavanje o Rimskoj kulturi koje će održati arheolog, g-đa Vilma Kovačević nakon čega će biti organizovan i mini kviz.

Za gastro dio pobrinuće se udruženje “Žene Risna” kao i NVU “Karampana” iz Kotora gdje će posjetioci uživati u rimskim delicijama.

Moderator programa biće g-đa Dolores Fabijan.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *