Prvi maskenbal protekao u znaku Vučića i Putina

Kako su Putin i Vučić obilježili prvi maskenbal Praznika mimoze…

Počeo je jubilarni 50. Praznik mimoze, a ono čemu se ljudi raduju kad je u pitanju ta manifestacija je tradicionalni maskenbal.

Zanimljiva uvertira u maskenbal, koji je održan u Institutu “Dr Simo Milošević”, bio je nastup kineskih umjetnika iz Hđina, koji su predstavili tradicionalnu muziku Kine. Uslijedio je nastup Gradske muzike i mažoretki, a maske i gosti su se rasplesali uz grupu Egzodus i OK bend.

 

Direktorica Javne ustanove kulture “Herceg Fest” Gordana Porobić Krcunović kazala je da je na prvom maskenbalu registrovano 115 maski u takmičarskom dijelu i još oko 100 maski u nezvaničnom dijelu.

“Atmosfera na maskenbalu je prelijepa. Imamo mnogo gostiju, posjećenost je odlična. Imamo goste iz Rusije, Japana, Velike Britanije, Nemačke, Kine, kao i iz regiona”, rekla je Porobić Krcunović.

Prvi maskenbal je, kako je istakla, bio specifičan po nastupu kineske umjetničke grupe iz Hđina.

“To je grad sa kojim je Herceg Novi propisao Protokol o saradnji. Na maskenbalu su prisutne zabavljali Egzodusi i OK bend, kao i mažoretke i Gradska muzika”, rekla je Porobić Krcunović.

Predstavnik administracije grada Ribinska iz Rusije Dmitrij Hristenko rekao je da je za njih učestvovanje u Prazniku mimoze jedna od mogućnosti koje pokazuje dobru saradnju između tog grada i Herceg Novog.

“Kolektiv iz Ribinska će učestvovati u programu Praznika mimoze u martu sa dječijim horom. Veoma je dobra atmosfera na maskenbalu, tako da ćemo se truditi da nešto slično organizujemo u našem gradu”, naveo je Hristenko.

Predsjednik Skupštine grada Podgorice, Đorđije Suhih, kazao je da je prvi put na maskenbalu u okviru Praznika mimoze.

“Praznik mimoze je izuzetno interesantna i dobra manifestacija. Prvi put sam se sreo sa Praznikom mimoze dok sam služio vojsku u Vojnoj bolnici u Meljina. U Herceg Novom se uvijek osjećala želja da se i zimski period aktivira i da se nešto dešava”, istakao je Suhih.

Od grupnih maski najviše su mu se, kako je rekao, svidjeli “Štrumfovi”, a od individualnih “Čovjek bez glave”.

Učesnici maskenbala koji su se predstavili sa maskom “Štrumfovi” kazali su da dolaze iz Tivta, iz Udruženja Maškarada.

“Ove godine smo došli na maskenbal u manjem broju, jer smo ispoštovali nova pravila. Brojimo osam večeras članova i vjerujemo da smo najbolji”, istakli su predstavnici “Štrumfova”.

Učesnici koji su se predstavili sa maskom “Prohujalo sa Meljina” kazali su da njihova maska predstavlja nevrijeme koje se desilo u tom mjestu prošle godine.

“Mještani smo, maskiramo se svake godine. Trudimo se, kroz masku, da predstavimo šta se se dešava u našem gradu u potonjih godinu dana”, naveli su predstavnici maske.

Učesnici maskenbala koji su se predstavili sa maskom “Elitni turizam” kazali su da njihova maska predstavlja ljude koji odbacuju fekalije u more, a ponašaju se kao da je more čisto.

“Takođe predstavljamo paradajz turiste. Dolazimo iz Herceg Novog. Svake godine osvajamo nagradu, sedmu ili osmu godinu učestvujemo na maskenbalu”, kazali su učesnici maskenbala.

Lepka Stojkovska iz Skoplja kazala je sa je prvi put prisustvuje Prazniku mimoze i maskenbalu.

“Prekrasno je, uzbuđena sam, bolje je nego što sam zamišljala. Ovo je velika manifestacija. Cvijeće je divno”, istakla je Stojkovska, navodeći da u toku Praznika očekuje sklapanje novih prijateljstva.

Izvor : Pr centar

Kompletan program Praznika mimoze pogledajte na :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *