Predstavljamo : Projekat „Legends of the fortress“

Projekat „Legends of the fortress“ je projekat koji realizuje Opština Danilovgrad, kao vodeći partner, u saradnji sa Turističkom organizacijom Danilovgrad, Turističkom organizacijom Grada Trebinja, Zajednicom opština Albanije i Opštinom Lješ.

Projekat „Legends of the fortress“ je projekat koji realizuje Opština Danilovgrad, kao vodeći partner, u saradnji sa Turističkom organizacijom Danilovgrad, Turističkom organizacijom Grada Trebinja, Zajednicom opština Albanije i Opštinom Lješ. Vrijednost projekta je 53.995,15 €, a podržan je kroz Program razvoja i promocije turizma Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji finansira Evropska unija.

Implementacija projekta je počela 9. novembra 2018. i trajaće do 7. juna 2019. godine.Projektom će biti obuhvaćene Spuška tvrđava (Danilovgrad, Crna Gora), tvrđava Strač (Trebinje, Bosna i Hercegovina) i Lješka tvrđava (Lješ, Albanija), pri čemu se planira uspostavljanje zajedničke turističko – istorijske rute, koja će povezivati turističke lokalitete tvrđava, kreiranje Analize mogućnosti istorisjkih lokaliteta, organizovanje promotivnih događaja, izradu promotivnog filma i zajedničkih promotivnih materijala i sveobuhvatno unapređenje turističke valorizacije lokaliteta.

Takođe, kao jedan od rezultata projekta biće kreirane i preporuke za razvoj turističke ponude zasnovanena istorijskom turizmu i organizovani Sajmovi lokalne domaće hrane i rukotvorina, čime će se stvoriti uslovi za unapređenje i razvoj lokalnog preduzetništva svih partnera, i dodatno omogućiti ekonomska valorizacija turističke ponude u regionu.

Lješka tvrđava Lješ, Albanija
Tvrđava Strač. Trebinje. Bosna i Hercegovina

Jedna od najtajanstvenijih utvrđenja je vojna austrougarska utvrda „Strač“ koja se nalazi iznad Trebinja na 705 metara nadmorske visine. Sa  nje  „puca“ pogled na Zupce, Petrovo polje, Trebinjsku šumu, a po veličini je druga na Balkanu. Put, uzak i strm. Do nje se dolazi starim austrougarskim makadamskim putem koji vodi od brda Crkvina prema selu Rapti, a zatim desno od Rapti na oko dva kilometra smješteno je čudo graditeljstva za ono, ali i ovo vrijeme.

Prema priči koju Trebinjci često govore, utvrda ima 365 soba koliko i dana u godini i 80 čatrnja koje i danas drže vodu, dok su zidovi debeli i do jednog metra. Na vrhu tvrđave nalaze se kupole debljine i do 30 centimetara, i ona je za razliku od drugih tvrđava oko Trebinja ukopana u zemlju. Arhitekte današnjeg vremena sa velikim divljenjem govore o gradnji Strača. Sve su prostorije povezane i svaka ima dotok svježeg vazduha i kišnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *