Predstavljamo : Montenegro Outdoor & Food

Šta dobijamo kada spojimo ljude koji vole planinarenje, prirodu i spremanje ukusne hrane, a pri tom i vole i fotografiju? Odgovor je Montenegro Outdoor & Food 

Šta dobijamo kada spojimo ljude koji vole planinarenje, prirodu i spremanje ukusne hrane, a pri tom i vole i fotografiju? Odgovor je Montenegro Outdoor & Food 

Ovo je jedna u nizu njihovih priča. Pratite ih na facebook-u i uživajte u njihovim avanturama.

BJELASICA – Crna Glava

 Chicken Pumpkin Curry

Od poslednje reportaze sa Sinjajevine, jesen se jos vise zahuktala. Suncani dani i toplo vrijeme cine je jos ljepsom, ali znamo da zima samo sto nije pocela da se primice. A, ne obici Bjelasicu u jesen, nije nesto sa cim se mozemo pomiriti. Jos vrlo malo pa ce biti pokrivena snijeznim pokrivacem, sto, iskreno, nestrpljivo i cekamo, pa smo je odlucili prije toga vidjeti okupanu jesenjim bojama.

Svi znate, da je Bjelasica planina za laganu setnju, i da se gotovo cijela moze cak odpedalati biciklom, u sta nas je uvjerio i supermen iz Kolasina, kojeg smo sreli, zavaljeni u naseg terenca dok smo hitali ka polaznoj tacki, jedan od najspremnijih ljudi ovog doba, Dragan Jasovic, kojeg smo, negdje kod izvora Biogradske rijeke, prekinuli sa par razmjenjenih rijeci, dok je pedalao poprilican uspon, vozeci od Kolasina ka Biogradskom jezeru, planinom.

No, ona ima i par vrhova koji su preko 2000 metara visoki. Nas izbor je pao na najveci. Crnu Glavu. Visok 2139m, i ultralagan za popeti, a daruje lijep pogled na druge vrhove Bjelasice, Komove, Sinjajevinu, katune sa jezerima i jos mnogo toga. Od raskrsnice za Zekovu glavu i Biogradsko jezero, krenuli smo lagani hajk ka Ursulovackom jezeru, usput se sladeci preostalim borovnicama. Nakon nekih 45 minuta iskocili smo na Ursulovacko jezero, pravi dragulj Bjelasice i tu se izlezavali neko vrijeme.

Stazom iznad jezera, brzo smo izasli na prevoj izmedju dva vrha a iznad jos jednog bisera ove planine, Pesica Jezera. Pogled nas je ostavio na tom mjestu dobrih pola sata. Na Crnu Glavu smo iskocili laganim usponom, upisali se u planinarsku knjigu i nakon male doze secera u vidu nekih cokoladica a osamareni suncem, zamalo pospali uzivajuci u pogledima.

Za spust smo odabrali drugu stazu, sirokim travnatim padinama, odakle pogled puca na Biogradsku Goru, i za kratko vrijeme se spustili do auta. Izvor Biogradske rijeke je nestvarno mjesto. Zubor potoka, sarena suma, proplanak ispod visoke stijene, savrseno mjesto za spremiti Chicken Pumpkin Curry, reklo bi se. Tako i bi, i posle par trenutaka svi sastojci koje smo odabrali za ovonedeljni gurmanski uzitak, koje smo prvo osvjezili u bistroj izvorskoj vodi, zacvrcali su u nasem tiganju, a mirisi su privukli i turiste iz Izraela, koji su se cudili ujedno i divili nasoj outdoor kuhinji i izboru jela.

Dobra vatra i nakon dobro hladnog piva nas kari je bio gotov, i ostalih pola sata smo proveli u logicnoj tisini.

Vjerovatno cemo, cemu se iskreno nadamo i sta nestrpljivo cekamo, Bjelasicu sledeci put obilaziti sa skijaskom opremom, a ona nas je, prilicno site, ispratila fantasticnim zalaskom sunca, pa joj se, evo jos jednom, zahvaljujemo na gostoprimstvu.

www.mneoutdoorandfood.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *